Vyberte pre dieťa perfektný detský matrac do postieľky!

Dajte vášmu dieťaťu najlepší a najbezpečnejší priestor na spánok s našimi špičkovými tipmi na detské matrace.

Pre pokojný a pohodlný spánok vášho dieťatka v postieľke má rozhodujúci podiel výber vhodného detského matraca.

Vyberáme detský matrac 

Vysoká kvalita detského matraca do postieľky je mimoriadne dôležitá hneď od prvého dňa. Správnym matracom eliminujete už v ranom veku predispozície pre zlé držanie tela a nepriaznivý vývoj chrbtice v neskoršom období. Preto, najdôležitejším aspektom, ktorému by ste mali pri výbere matraca pre dieťa venovať pozornosť, je pohodlie dieťaťa počas spánku a či dieťa pri spánku leží v zdravej polohe

Existuje mnoho typov, výplní a technológií výroby matracov. Každý z nich má rôzne výhody a zápory, ktoré treba pri výbere starostlivo zvážiť. Matrace pre deti sú k dispozícii v štandardných veľkostiach a je možné ich kombinovať s takmer každou detskou postieľkou. Pri kúpe zohráva svoju rolu komfort, kvalita, ale tiež cena.
Ak práve rozmýšľate nad kúpou matraca do postieľky, prečítajte si naše tipy, na ktoré je vhodné upriamiť pozornosť pri kúpe. 

 

Skontrolujte veľkosť matraca 

Prvá vec, ktorú musíte pri kúpe zvážiť, je rozmer detského matraca. Zmerajte detskú postieľku, do ktorej budete matrac kupovať. Detské matrace sa zvyčajne dodávajú v dvoch základných veľkostiach, aby sa zmestili do postieľok všeobecne dostupných v obchodoch. Bežné detské postieľky (platí to pre drevené aj cestovné postieľky) majú zvyčajne rozmery lôžka 60x120 cm. Druhý, často používaný rozmer je 70x140 cm. 

V prípade, že vyberiete nesprávnu veľkosť, matrac v postieľke nebude plniť svoj účel. Ak je väčší ako samotné lôžko, do postieľky sa nezmestí. Naopak, ak kúpite menší, vystavujete vaše dieťa riziku, že sa uväzní v medzerách medzi matracom a okrajom postieľky. Medzera medzi matracom a okrajom detskej postieľky by nemala byť nikdy širšia ako 3cm.

Ak máte detskú postieľku, ktorá je menšia alebo väčšia ako štandardné veľkosti, môžete si dať vyrobiť matrace na mieru.

Hrúbka matraca

Mnohí rodičia riešia dilemu, aký hrubý matrac do postieľky kúpiť. Všeobecne platí, že matrac hrúbky 8-10 cm je dostačujúci pre pohodlie vášho dieťaťa, no môžete kľudne zvoliť aj hrubší. Avšak, ak budete používať monitor dychu, výška matraca nad 10 cm môže ovplyvniť citlivosť snímacej dosky monitora, ktorá bude umiestnená pod matracom.

Aký tvrdý matrac kúpiť? 

Detský matrac by nemal byť úplne mäkký. Dieťa často spí na brušku a pokiaľ bude matrac príliš mäkký, bábätko sa môže začať dusiť. 

Deti pre zdravý vývoj potrebujú pevnejší matrac so strednou tvrdosťou. Matrac musí chrbtici dieťaťa poskytnúť pevnú oporu, zároveň ho však nesmie tlačiť. Tvrdosť matraca je daná použitými materiálmi a podložkou, na ktorej je položený. Vo všeobecnosti platí, že rôzne peny a latex sú mäkšie a gumokokosové dosky sú tvrdšie. Najlepšou voľbou sú matrace strednej tvrdosti z prírodných materiálov alebo studenej peny. Stredne tvrdé sú napríklad matrace s kokosovou doskou. 

Aký materiál zvoliť?

V dnešnej dobe je na trhu veľa typov matracov určených pre najmenšie deti. Jedným z faktorov pri výbere by mal byť aj použitý materiál. Pri výrobe sa používajú rôzne druhy materiálov, najčastejšie - klasický molitan, latex, peny, kokosové vlákno a ich rôzne kombinácie. Odporúčame zvoliť studenú penu alebo prírodný materiál − kokos. Ide totiž o vzdušné materiály s antialergickými a antibakteriálnymi vlastnosťami, ktoré dokážu odvádzať vlhkosť. Sú veľmi pružné a majú dlhú životnosť. Dieťatko sa na matraci nebude prehrievať a tieto materiály sú pre detskú chrbticu ideálnou oporou.

Matrace sú často tvorené z niekoľkých vrstiev. Vnútro tvorí spravidla pevnejší materiál a vrchné vrstvy bývajú z rôznych prírodných či syntetických materiálov. Pozornosť rodičov si v poslednom desaťročí získali matrace s kokosovou výplňou alebo kombinácie kokos-molitan, kokos-molitan-kokos a pohánka-molitan-kokos. 

174614_puppolina-matrac-eco-kokos-molitan

Je dôležité brať do úvahy aj poťah matraca? 

Matrac pre deti by mal byť vždy hygienicky čistý a kvalitný, preto najlepším riešením sú prírodné materiály, ktoré sú zo zdravotného hľadiska bezpečné. Pravidelnou údržbou poťahu sa zbavíte roztočov a rôznych alergénov, ktoré majú nepriaznivý vplyv na zdravie detí. Ideálne je, ak viete poťah z matraca pre deti jednoducho sňať a oprať v práčke. 

Ochranu matraca tiež zabezpečí matracový chránič, ktorý sa ľahko udržiava. Postačí, ak budete mať vždy pripravený jeden matracový chránič na výmenu, a potom sa nemusíte obávať, či poťah matraca po praní stihne, do ďalšieho spánku dieťaťa, dôkladne vyschnúť.

Je antialergický?

Uistite sa, či je matrac antialergický, aby bolo dieťa v bezpečí pred alergénmi a choroboplodnými zárodkami. Predpokladám, že posledná vec, ktorú chcete, je, aby matrac u dieťatka vyvolal alergickú reakciu. Antialergický matrac každopádne zabezpečte deťom, ak sa u niektorého člena rodiny vyskytuje  astma alebo ekzémy. 

Koľko bude detský matrac stáť? 

Cena by nemala byť pri výbere matraca rozhodujúcim faktorom. Na druhej strane si treba uvedomiť, že vysoká cena nemusí nutne znamenať lepšiu kvalitu. Niekedy jednoducho platíte za extra funkcie alebo značku. Matrace do postieľky patria už dlho do základnej výbavy novorodencov a mnohí výrobcovia podrobujú svoje produkty testom kvality. Takže, i v nižšej cenovej relácii dnes nájdete už bezpečný matrac najvyššej kvality, ktorý dieťatku poskytne dostatočný komfort.

Ceny detských matracov sú rôzne. Tenšie penové (molitanové) matrace kúpite už za 10€. Za lepšie modely môžete však zaplatiť aj viac ako 100€. Na cenu vplýva niekoľko faktorov, napríklad materiálové zloženie, hrúbka matraca, ale významnú rolu zohráva tiež značka.

Pred kúpou si treba zvážiť, koľko ste ochotný do matraca investovať a podľa toho si vybrať ten, ktorý najlepšie vyhovuje potrebám vášho dieťaťa.