Čo potrebujem kúpiť pre bábätko?

Čakáte bábätko a rozmýšľate, čo pre bábätko kúpiť a kedy začať nakupovať? Prečítajte si rady skúsených mamičiek.

Bojujete so svojím okolím, ktoré tvrdošijne zastáva názor, že dopredu sa nič nekupuje? Snáď so žiadnou životnou etapou sa nespája toľko povier ako práve s tehotenstvom a narodením dieťatka. Mnohé budúce mamičky podľahnú vplyvu okolia natoľko, že kúpu výbavičky pre dieťatko nechávajú až po jeho narodení. Dnešná doba internetu síce nákup detskej výbavičky uľahčuje a dnes už môžete nakúpiť všetko z domu, ale...

Môže nastať situácia, že drobček sa vypýta na svet aj o mesiac či dva skôr a obaja budete musieť ostať v nemocnici dlhšie, ako ste plánovala. Spoliehať sa na manžela či iných príbuzných, že zabezpečia všetko, sa síce môžete, ale nákup v zhone sa zvyčajne nevypláca a príbuzní či priatelia môžu nakúpiť veci, ktoré sa nebudú zhodovať s vašimi predstavami. Veď kočík, oblečenie a všetko, čo si starostlivosť o novorodenca vyžaduje, budete používať denne hlavne vy.

Po návrate domov môžete byť unavená, musíte sa prispôsobiť potrebám bábätka a nákupy v obchode sú najmä v prvých dňoch nemožné. I keď stále ešte existujú nemocnice, ktoré poskytujú pre bábätko oblečenie, potrebujete mať pri sebe minimálne plienky. V poslednej dobe nemocnice požadujú fľašky na kŕmenie a vlastnú odsávačku mlieka, deku, ktorou bábätko v nemocnici prikryjete, aby mu nebolo zima, a na cestu domov oblečenie a autosedačku. Vyplýva tento trend z nedostatku financií nemocníc, alebo z nedostatočnej dôvery v čisté a sterilné vybavenie nemocníc? V každom prípade si tieto veci radšej zabezpečte vopred.

Využite čas na nákup výbavičky pre bábätko

Využite čas pred narodením svojho pokladu  a pripravte si pre bábätko všetko potrebné postupne. Nákup detskej výbavičky včas prináša množstvo výhod a zároveň aj potešenie. Ak vám to zdravotný stav umožňuje, môžete obísť takmer všetky obchody s detským tovarom, pozrieť si ponuku na internete, porovnať kvalitu, ceny a vybrať to, čo sa vám najviac páči a čo najviac vyhovuje nielen vášmu vkusu, ale i potrebám a „peňaženke“. Výber výbavičky pre vaše bábätko tak bude patriť k nezabudnuteľným chvíľam vo vašom živote, preto sa nepripravte o tieto jedinečné momenty a užite si ich naplno.

Prečítajte si náš zoznam výbavičky pre bábätko. Berte ho ako orientačný bod pri nákupoch. Keďže v našom tíme pracuje 6 mamičiek, zoznam som spísala na základe našich osobných skúseností a tiež som zaradila produkty, ktoré si u mamičiek nášho obchodu získali veľkú obľubu. Som si vedomá, že vyčlenený objem financií určených na detskú výbavičku sa v jednotlivých rodinách veľmi líši, preto podľa vlastného uváženia si viete zoznam predĺžiť alebo skrátiť.

Zoznam nákupných položiek samozrejme ovplyvní váš názor a postoj k starostlivosti a výchove dieťaťa. Ak ste odporcom používania jednorazových plienok, potom budete potrebovať viac klasických plienok. Ak ste rozhodnutá, že dieťa bude spávať s vami, budete ho len nosiť, môžete zo zoznamu vyškrtnúť postieľku, kočík a podobne. Nepodľahnite tlaku okolia, lebo čo vyhovuje kamarátke, sestre, nemusí vyhovovať vám a vášmu bábätku. Riaďte sa svojím rozhodnutím a inštinktom.

Zoznam - výbavička pre novorodenca

Finančné nákladnejšie položky zo zoznamu

1. Kočík pre dieťa – výberu kočíka sa budeme venovať v jednom z ďalších článkov.

2. Detská postieľka – vybrať si môžete klasickú drevenú postieľku, kolísku alebo tzv. cestovnú postieľku

3. Matrac do detskej postieľky – pri kúpe matraca nešetrite, lebo bábätko v postieľke strávi veľa času.

4. Autosedačka – budete ju potrebovať už v deň, keď vás s bábätkom prepustia z pôrodnice. Autosedačku - vajíčko, ktoré je vhodné cca do 9 kg dieťatka, môžete kúpiť ako súčasť detského kočíka – tzv.trojkominácie, ale kúpite ju aj samostatne, alebo si vyberte autosedačku z kategórie 0-18 kg alebo autosedačku 0-25 kg, ktorá dieťatku poslúži dlhšiu dobu.

NEVYHNUTNÉ VECI PRE BÁBÄTKO

5. deka na zakrytie – vyberte ju podľa ročného obdobia, v lete vám postačí vzdušná bavlnená deka, v zime určite budete potrebovať teplú deku. Koniec koncov detskú deku využijete nielen v kočíku, ale aj doma.

6. fusak pre dieťa – do obdobia jedného roka v zimnom období pri kočíkovaní dieťatka je zimný fusak nevyhnutnou súčasťou detskej výbavičky. Dieťatko chráni pred chladom a poskytuje mu potrebnú ochranu aj pred vetrom a dažďom. Ak sa dieťatko narodí na jar alebo v lete, môžete kúpu fusaku presunúť na neskôr, ale odporúčame sa na zimu pripraviť včas a fusak v takomto prípade kupovať najneskôr koncom septembra.

7. vankúšik a paplónik do postieľky – i keď vankúšik spočiatku nebudete používať, paplónik na prikrytie bábätka určite využijete aj v prípade, že bude spať v posteli s vami.

8. chránič matraca, plachta alebo nepremokavá plachtaposteľné obliečky minimálne 2 kusy na výmenu. Dieťatko sa môže veľmi spotiť, precikať, zvracať, a preto je dôležité, aby ste mali vždy v zálohe aspoň jednu plachtu navyše.

9. bavlnené plienky – počet záleží od vás. Ak ste rozhodnutá používať ich na prebaľovanie, potrebujete ich určite viac, ako mamička, ktorá ich využije len ako podložku pod dieťatko, pri dojčení alebo pri kŕmení fľaše. Takže počet bavlnených plienok v zozname 5 a viac.

10. osuška – aspoň 2 kusy. Vybrať si môžete veľkú bavlnenú osušku, ktorá pripomína veľkú plienku alebo osušky špeciálne ušité pre bábätká a malé deti.

11. vanička na kúpanie bábätka - Opäť záleží na vašej predstave o kúpaní.

12. oblečenie pre bábätko vyberajte podľa ročného obdobia, ale v akomkoľvek ročnom období by vo výbavičke malo byť bavlnené body s dlhým rukávom, dupačky, polodupačky, košieľky, svetríky, ponožky bavlnené a teplé, bavlnená čiapočka- budete ju potrebovať aj v pôrodnici. Veľkosť vyberajte podľa predpokladanej pôrodnej hmotnosti a dĺžke dieťatka, teda, ak bábätko rastie podľa tabuliek, budete pravdepodobne potrebovať do pôrodnice oblečenie vo veľkosti 56 – 62. Pre predčasniatka je k dispozícii oblečenie vo veľkosti 56-58.

Všetko oblečenie, ktoré prichádza do styku s pokožkou dieťatka, osušky, bavlnené plienky, plachty, obliečky vyperte a ožehlite.

NEVYHNUTNÉ POLOŽKY PRE STAROSTLIVOSŤ

  • Teplomer na meranie telesnej teploty
  • Teplomer do vody
  • Kefka a hrebeň na vlasy, lebo už z pôrodnice môžete prísť s „vlasáčom“
  • Pre vysušenie pupčeka 3% roztok peroxidu vodíka a sterilné gázové tampóny – kúpite ich v každej lekárni
  • Mastičku na zadoček – vyberať si môžete skutočne zo širokej ponuky – kúpite ju v lekárni alebo v drogérii
  • Odsávačku hlienov
  • Nožničky so zaoblenými hranami na strihanie nechtov
  • Cumlík – dieťatko je nepredvídateľné a aj keď ste v tejto chvíli presvedčení, že cumlík mu dávať nebudete, odporúčame mať pripravené aspoň 2 cumlíky vo veľkosti pre novorodenca v rôznych tvaroch. Deti bez cumlíka si niekedy nájdu horšiu náhradu - palček, alebo si cucajú peru, z čoho vzniká oveľa ťažšie odučiteľný zlozvyk.
  • Vlhké utierky a minimálne 2 balíky jednorazových plienok – aj keď ste presvedčení baliť dieťatko ekologicky, do štátnej nemocnice ich určite potrebujete
  • Prací prášok určený na pranie detského oblečenia.

PODĽA VLASTNÉHO UVÁŽENIA MÔŽETE VÝBAVIČKU PRE BÁBÄTKO DOPLNIŤ O:

  • Monitor dychu 
  • Hudobný kolotoč na postieľku
  • Prebaľovaciu komodu alebo podložku na prebaľovanie
  • Váhu na váženie dieťatka
  • Nočné svetielko, využijete ho pri kŕmení i prebaľovaní bábätka v noci
  • Baby monitor – možno ho poznáte pod názvom baby vysielačky alebo baby opatrovateľka
  • Kolísku alebo ležadlo
  • podložku do vaničky
  • Detskú kozmetiku: detské mydlo, penu na kúpanie, olej, krém
  • Hračky na kočík, autosedačku, 2-3 hrkálky
  • Spací vak
  • Zavinovačky
  • Potreby na kŕmenie bábätka
  • Odsávačku mlieka
  • 2 malé fľašky na mlieko - 150 ml s cumlíkom pre novorodenca
  • Kefa na umývanie fliaš
  • Sterilizátor fliaš
  • Malú plastovú alebo silikónovú lyžičku – využijete ju napríklad pri podávaní liekov
  • Termoobal na fľaše alebo termosku
  • Šatku na nosenie alebo ergonomický nosič, ktorý je vhodný už od narodenia

Keďže každá nemocnica vyžaduje iný zoznam vecí pre novorodenca i mamičku, opýtajte sa na všetko ohľadom svojho pobytu v nemocnici.

Ak chcete pri kúpe výbavičky ušetriť, pozrite si ponuku v našom internetovom obchode Pre naše deti. U nás nájdete kvalitné detské oblečeniedetské postieľkyautosedačky, kočíky pre deti, široký sortiment detských potrieb a aj hračky od renomovaných európskych výrobcov za dobú cenu. Zoznam môžete ponúknuť aj známym, ktorí by radi vedeli, čím vám a vášmu dieťatku môžu urobiť radosť.