Ako správne vybrať detský bicykel?

Bicykel je jeden z darčekov, na ktorý nezabudne žiadne dieťa. Ako vybrať ten správny?

Deti jazdu na bicykli milujú. Pamätáte sa ešte na svoj prvý bicykel a pocit vzrušenia, keď ste dokázali sami ovládať tento jednoduchý dopravný prostriedok? Bicykel je jeden z darčekov, na ktorý nezabudne ani vaše dieťa. Dieťaťu darujete nielen nádherný darček, ale ako bonus získa skvelý prostriedok pre športové aktivity na čerstvom vzduchu. Túžba po bicyklovaní ženie deti von, aby si mohli užívať určitú nezávislosť, radosť a vzrušenie z jazdy. Čas na kúpu prvého bicyklíka pre dieťa je zhruba v období 3 rokov veku dieťaťa. V tomto období deti už dokážu pochopiť princíp bicyklovania a zvládnuť jednoduchú koordináciu pohybov potrebnú pre jazdu na bicykli. 

Pri kúpe detského bicykla myslite na správnu veľkosť

Keďže deti rastú rýchlo, pri kúpe detského bicykla myslite na jeho správnu veľkosť, pretože len vtedy si dieťatko bude môcť bicyklovanie vychutnať naplno a hlavne bezpečne. Pri kúpe bicykla pre vášho drobca zoberte do úvahy dva veľmi dôležité faktory – správnu veľkosť, aby sa dieťatko cítilo pohodlne. Ak kúpite pre dieťa bicykel, ktorý mu je už malý, bude sa cítiť stiesnene. Naopak, veľký bicykel, na ktorý dieťa dorastie, kazí radosť z daru. Dieťa sa cíti ťažkopádne, nedočiahne alebo len ledva dosiahne na pedále, čím sa znižuje jeho sebadôvera.

Druhým rozhodujúcim faktorom je názor malého cyklistu. Áno, názor vášho dieťaťa je veľmi dôležitý, lebo posledná vec, ktorú určite nechcete urobiť, je spôsobiť vášmu drobcovi emočnú traumu na celý život, keď mu kúpite bicykel BMX a ono túžilo po krásnom ružovom bicyklíku s princeznami a košíkom či sedačkou pre bábiku. Motivácia detí naučiť sa bicyklovať bude omnoho väčšia, ak budú môcť ukázať svoju šikovnosť na vysnívanom darčeku. 

Dievčenský bicykel

Množstvo výrobcov, farieb, rozprávkových motívov, veľkostí ako i rôznych doplnkov vytvára obrovskú ponuku a v tejto pestrej a širokej ponuke sa nachádza aj bicykel pre vaše dieťa. Kupovať bicykel pre dieťa nie je už tak jednoduché, ako to bolo za čias našej mladosti. Mnohokrát sen po perfektnom bicykli získal podobu starej rachotiny po staršom bratovi, sestre či dokonca po strýkovi alebo odrastenom susedovi.

Kúpa detského bicykla má v porovnaním s kúpou bicykla pre dospelých svoje špecifiká. Našťastie, existujú príručky a pravidlá, vďaka ktorým bude výber ideálneho bicykla pre dieťa jednoduchší.

Pri výbere detského bicyklíka berieme za východiskový bod veľkosť kolies, lebo od nich sa odvíjajú ďalšie parametre. Bicykle pre deti sú k dispozícii s veľkosťami kolies 10, 12, 14, 16, 20 a 24 palcov. 26 palcové kolesá majú už štandardne horské bicykle pre dospelých. 

Zjednodušene povedané, 12 palcové kolesá sú určené pre deti vo veku 3 rokov a pre obdobie okolo 14 rokov veku dieťa potrebujete zvyčajne 26 palcové kolesá.

Ako zistíte, aká veľkosť kolies je ideálna pre vaše dieťa?

Odrazovým mostíkom môže byť tabuľka, v ktorej máte k dispozícii údaje: veľkosť kolies, vek a výšku dieťaťa.
 

Veľkosť kolies

Vek dieťaťa

Výška dieťaťa

10" 2 70-90 cm
12" 2-4 85-100 cm
14" 3-5 95-110 cm
16" 4-6 105-125 cm
20" 5-8 120-135 cm
24" 8-11 135-145 cm
26" 11+ 145+ cm

 

Ďalším orientačným bodom pri výbere správnej veľkosti detského bicyklíka môže byť vnútorná dĺžka rozkroku od zeme.

Veľkosť kolies

Vek dieťaťa

Výška rozkroku

12" 2-4 35-42 cm
14" 3-5 40-50 cm
16" 4-6 45-55 cm
20" 5-8 55-63 cm
24" 8-11 60-72 cm
26" 11+ 70+ cm

 

Údaje z tabuliek neberte ako definitívny faktor pri výbere detského bicykla, premýšľajte o nich ako o východiskovom bode, ktorý vám pomôže ujasniť si predstavu o tom, akú veľkosť kolies pravdepodobne váš budúci cyklista potrebuje. 

Berte do úvahy aj ďalšie faktory

Pri výbere ideálneho bicykla pre dieťa je nutné brať do úvahy aj ďalšie faktory: proporcie tela, osobné telesné dispozície vášho dieťaťa, možnosť upraviť výšku sedadla a riadidiel pre potreby vášho dieťaťa, spôsob brzdenia alebo tiež ľahkosť pedálovania. I keď sú tabuľky a rôzne príručky užitočné, najlepšie informácie získate, ak dieťa na bicykel posadíte ešte pred kúpou, aby ste videli nielen či mu je výškovo dobrý, ale tiež či s ním dokáže ľahko manévrovať. Veľkosť bicykla i jeho ovládanie má zodpovedať potrebám dieťaťa a nie naopak. 

Aj pri kúpe najmenšieho detského bicyklíka myslite na bezpečnosť vašich ratolestí, a preto sa vzdajte myšlienky, že ušetríte a kúpite radšej väčší bicykel, „do ktorého dieťa dorastie“. Pri správnej veľkosti by dieťa malo byť schopné zo sedu dočiahnuť nohami na zem po oboch stranách tak, aby sa nemuselo nakloniť na jednu alebo druhú stranu, pričom obe chodidlá majú byť vo vodorovnej polohe na zemi. Správnu veľkosť ako i správne nastavenia výšky sedadla oceníte vy aj malý cyklista v prípade, keď bude musieť náhle z bicyklíka zoskočiť. 

Pri úprave výšky sedadla i riadidiel si môžete pomôcť ďalším jednoduchým pravidlom. Dieťa by malo sedieť prevažne vzpriamene, nohy ani ruky by nemali byť úplne napnuté, ale len mierne pokrčené. Otáčanie riadidiel by malo byť ľahké, lebo najmä malé deti majú tendenciu otáčať riadidlá vo väčšom oblúku ako staršie deti či dospelí. 

Pomerne často diskutovanou témou je typ kolies. Rodičia majú tendenciu uprednostniť byckle s klasickými nafukovacími kolesami pred plnými kolesa, ktoré sú vyrobené z tvrdenej tzv. EVA peny. Okrem možnosti defektu, potreby dofukovania sa tieto dva typy kolies líšia svojou váhou. Kolesá z EVA peny sú v porovnaní s klasickými nafukovacími kolesami ľahšie. I keď možno na prvý pohľad to nie rozhodujúci faktor, je potrebné si uvedomiť, že šliapanie na detskom bicykli je omnoho náročnejšie kvôli malej konštrukcii. Väčšina výrobcov už ponúka kvalitné plné kolesá, ktoré uľahčujú bicyklovanie najmenším cyklistom. 

 

Odrážadlo - príprava na prvý bicykel

Ideálnou prípravou na prvý bicykel sú tzv. cvičné bicykle, balančné odrážadlá alebo bicykle bez pedálov. Princíp jazdy je jednoduchý, dieťa sa odráža oboma nohami od zeme, pričom je nútené udržiavať rovnováhu. Prvý kontakt so samostatnou jazdou získavajú deti na klasických štvor alebo trojkolesových odrážadlách, ktoré poznáme v podobe farebných autíčok, motoriek, lietadiel, zvieratiek. 2. stupňom prípravy pre jazdu na bicykli sú balančné odrážadla, známe aj ako cvičné bicykle, na ktorých už dieťa musí udržiavať rovnováhu samo. Sú vynikajúcim prostriedkom pre získanie stability, pre učenie sa riadiť vlastný dopravný a zároveň u detí rozvíjajú zmysel pre zotrvačnosť, ktorá je nevyhnutná pri šliapaní do pedálov bicykla.

Prvé bicykle pre deti

Prvý kontakt s klasickým bicyklom majú deti zvyčajne vo veku od 3 do 6 rokov, čomu zodpovedajú kolesá 12, 14 a 16 palcové. Tieto veľkosti zvyčajne už kúpite aj s originálnymi pomocnými kolieskami, ktoré najmä v začiatkoch pomáhajú deťom udržiavať rovnováhu. Pri výbere správnej veľkosti prvého detského bicykla sa orientujte podľa uvedenej tabuľky, ale nezabúdajte, že najdôležitejším faktorom je schopnosť dieťaťa dočiahnuť oboma chodidlami na zem a v prípade bicyklov s veľkosťou kolies 14, 16 a vyššie schopnosť dosiahnuť na ručnú brzdu a jednoducho ju v prípade potreby zatlačiť.

Keďže prvý bicykel je darček, na ktorý sa v živote nezabúda, nechajte už potom výber farby, motívu a doplnkov na malého cyklistu, ktorý si bude jazdu na svojom krásnom bicykli môcť vychutnať s nadšením, radosťou a naplno. Pri kúpe bicykla myslite aj na ochranné bezpečnostné pomôcky, a preto vybavte svojho malého cyklistu aj bezpečnostnou prilbou a pri prvých samostatných pokusoch ochránia dieťa pred rozbitými kolenami ochranné chrániče.