5 rád, ako vyberať pieskovisko pre dieťa

Pieskovisko a hry v ňom sú u detí stále veľmi obľúbené. Ponuka pieskovísk je v súčasnosti obrovská. Uľahčite si výber a prečítajte si 5 tipov, ako vybrať ideálne pieskovisko pre vaše dieťa.

Pieskovisko je pre deti do 4 rokov nielen zaujímavým miestom pre hru, ale hra s pieskom pomáha deťom rozvíjať fantáziu, tvorivé schopnosti, jemné motorické zručnosti, hmatové vnímanie  trpezlivosť. Dieťa pri stavaní hradov, domov si rozvíja logické a priestorové myslenie, začína chápať základy fyzikálnych zákonitostí. Ponuka pieskovísk je pomerne rozsiahla, a preto si pri výbere ideálneho pieskoviska pre vaše dieťa pomôžte našimi tipmi. 

1. Rozmyslite si, kde pieskovisko umiestnite

Premyslite si miesto, kde chcete pieskovisko pre vaše dieťa umiestniť, aby ste vedeli vybrať správnu veľkosť a tvar pieskoviska. Myslite tiež na to, že dieťa potrebuje mať okolo pieskoviska ešte dostatok priestoru, aby mohlo do a z pieskoviska bezpečne vchádzať aj vychádzať.

Aby sa v pieskovisku nezačali množiť huby a plesne, odporúčame ho umiestniť na miesto osvetlené slnkom. Na druhej strane, vaše dieťa by počas hry malo byť chránené pred priamym slnečným žiarením. Dostatočnú ochranu pre nebezpečnými slnečnými lúčmi a príjemný tieň poskytnete dieťaťu slnečníkom alebo markízou, ktorá je súčasťou mnohých druhov pieskovísk.

2. Rozhodnite sa, či kúpite drevené pieskovisko alebo pieskovisko z plastu

Mnohí rodičia sa nevedia rozhodnúť, či kúpiť drevené alebo plastové pieskovisko. Oba materiály majú svoje plusy aj mínusy. Majte však na pamäti, že detské pieskovisko musí mať vysoko kvalitný dizajn a musí byť pre dieťa čo najbezpečnejšie.

Plastové pieskoviská

237233-3_detske-pieskovisko-musla-109x78x19cm-nahodna

V súčasnosti sú veľmi vyhľadávanými  plastové  pieskoviská. Vyrábajú sa z odolného, ekologicky bezpečného  lineárneho polyetylénu (LLDPE) s použitím rotačného tvarovania. Táto technológia umožňuje výrobu detských pieskovísk akejkoľvek farby a tvaru. Pieskoviská plastu sú farebné, odolné poveternostným zmenám, nereagujú na dlhodobé vystavenie ultrafialovému žiareniu, takže si na dlhú dobu zachovávajú svoju pôvodnú farbu.

Na rozdiel od drevených pieskovísk, plastové pieskovisko si od vás nebude vyžadovať žiadnu údržbu. Výrobky z polyetylénu sú odolné voči nízkym teplotám, takže pieskovisko môžete ponechať vonku aj v zime.

Polyetylén nehnije, nereaguje s prostredím, je šetrný k životnému prostrediu. Plastové pieskovisko je pre dieťa maximálne bezpečné. Nemá žiadne ostré hrany, rohy a ani triesky, ktoré by si dieťa mohlo zadrieť.
Pieskovisko z plastu vám bude veľmi dlho slúžiť a poteší vaše deti. V zime môžete využiť plastové pieskovisko dokonca v interiéri, ako suchý bazén naplnený plastovými loptičkami.

Drevené pieskoviská

Pieskovisko z dreva je ekologické a šetrné k životnému prostrediu. Drevo je pre deti na dotyk veľmi príjemné. Moderné pieskoviská z dreva majú povrch upravený vodou odpudivou impregnáciou, ktorá je bezpečná pre zdravie dieťaťa.

226100-1_pieskovisko-drevene-so-strieskou-120x120x120cm

Štandardné drevené pieskoviská majú jednoduchý tvar vo forme štvorca alebo obdĺžnika, ktorý naplníte pieskom. Dĺžka bočných strán pieskoviska je spravidla od 2 do 3 metrov, ale veľkosť samotnej konštrukcie do značnej miery závisí od dostupnosti priestoru a veku dieťaťa.

Aby vám pieskovisko z dreva nezačalo hniť, musíte sa oň starať a raz ročne ho natrieť vode odolným náterom.

Drevené pieskoviská majú v porovnaní s platovými modelmi nielen vyššiu hmotnosť ale aj vyššiu cenu.  

 

3. Myslite na bezpečnosť a zdravie dieťaťa

Pieskovisko musí byť pre vaše dieťa maximálne bezpečné. Aby sa nestalo zdrojom rôznych alergií a infekcií, musíte piesok v pieskovisku chrániť pred výkalmi zvierat. Najlepším riešením je pieskovisko s krytom alebo ochrannou plachtou, ktorá vám umožní pieskovisko po hrách jednoducho prikryť. 

Pri kúpe plastového pieskoviska si môžete vybrať dvojdielne pieskovisko. Jedna časť poslúži dieťaťu ako pieskovisko a druhá ako kryt. V lete môžete kryt využívať aj ako detský bazén.

4. Nezabudnite na pohodlie

Sedieť na vlhkom piesku nebude pre dieťa určite príjemné a ani zdraviu prospešné, preto si pri výbere detského pieskoviska všímajte, či má samostatné miesto na sedenie

5. Bez hračiek to nepôjde

Je pravdou, že deti sa dokážu zahrať aj s paličkami či kamienkami, ale hra v piesku bude pre ne oveľa viac zaujímavejšia, keď im spolu s pieskoviskom darujete aj pekné kvalitné hračky do piesku. Formičky, vedierko s lopatkou a sitkom môžete doplniť o pieskový mlyn, krhličku alebo bager do piesku.