Aké hojdacie zvieratko vybrať pre dieťa?

Hojdacie zvieratká sú u detí stále veľmi populárne, a preto sú skvelým darčekom pre váš poklad.

Drevené hojdacie kone si mnohí pamätáme z vlastného detstva. Dnes si však môžeme vyberať zo skutočne pestrej ponuky hojdačiek z dreva, plyšu, plastu. Sortiment hojdacích zvieratiek je veľmi široký a nie je obmedzený už len na koníky. Farebný sloník, milý lev, medveď či veselá lienka prinášajú deťom pohyb, zábavu a zaručene rozbúchajú srdiečko radosťou aj vášmu drobčekovi.

Pozitívny vplyv hojdania

Hojdacie zvieratká deti nielen zabavia, ale tiež podnecujú ich fantáziu, pomáhajú rozvíjať zmysel pre rovnováhu, podporujú koordináciu pohybov, zručnosť a hrubú motoriku. Hojdaním sa posilňuje svalstvo nôh a chrbta. U detí sa rozvíja zmysel pre rytmus. Hojdanie deťom prináša veľa pozitívnych emócií. Pomáha dieťatku upokojiť sa a navodzuje príjemnú psychickú pohodu.

Vyberte pre dieťa správne hojdacie zvieratko

Výber hojdačiek a hojdacích hračiek pre deti je dnes obrovský, a aby sme vám výber uľahčili, pripravili sme zoznam základný kritérií, na ktoré myslite pri kúpe húpačky pre dieťa. Chcete predsa kúpiť kvalitnú a bezpečnú hračku. Pred nákupom detskej hojdačky by ste mali venovať pozornosť:

Veľkosť hojdacieho zvieratka

Hojdacieho koňa alebo akúkoľvek hračku na húpanie by ste mali vyberať výhradne podľa veku a výšky dieťaťa. Príliš veľký a vysoký kôň vyvolá u dieťaťa neistotu. Preto je dôležité, aby sa dieťa dokázalo na hojdačku posadiť samo, bez vašej pomoci, sedelo rovno a dočiahlo na rukoväte. Pocit istoty a stability dávajú dieťaťu strmene, do ktorých nohy zasunie tak, že ich má v kolenách ohnuté do 90° uhla. Pokiaľ má byť hojdací koník prekvapenie a vy ho kupujete bez toho, aby sa naň dieťa posadilo, potom je pri kúpe rozhodujúcim kritériom odporúčaný vek dieťaťa a výška sedacej časti od zeme.

Stabilita

Ak hojdačka nemá stabilnú základňu, hrozí pri rýchlejšom kmitaní prevrátenie hojdačky, a preto kupujte hojdacie zvieratko len s pevnou dostatočne širokou a dlhou základňou. Pre bezpečnosť vašich detí detské hojdačky v našom e-shope vyberáme len od overených výrobcov. Spĺňajú prísne kritériá kvality a bezpečnosti.

Bezpečnostné prvky

Pre bezpečné hojdanie musí mať húpací koník opraty, strmene a pohodlné sedlo. Na opraty alebo rukoväte hojdačky musí dieťatko jednoducho dočiahnuť. Strmene nemajú byť klzké, aby sa dieťatko pri nasadí či zosadaní z hojdačky nezranilo. Sedlo musí byť dostatočne široké, mäkké, príjemné na dotyk.  Pre deti do 1 roka voľte hojdačky, ktoré im poskytujú pohodlné sedenie s vyvýšenou opierkou.

128771_hojdacia-hracka-s-melodiou-playto-hnedy-konik

Materiál

Dôležitým parametrom pri kúpe detskej hojdačky je materiál, z ktorého je hračka vyrobená.

Plast

Hojdacie koníky z plastu sú lacné, ľahké, ale zároveň veľmi stabilné. Pozornosť detí si získali žiarivými farbami a rozmanitosťou svojho prevedenia, takže na výber máte húpacie koníky, psíky, krokodíla, autíčka, lietadlá, motorky.... Hojdačky z umelej hmoty sú nenáročné na údržbu, stačí ich utrieť vlhkou handrou a sú opäť čisté. Pokiaľ vaša voľba padne na hojdaciu hračku z plastu, pozorne si všímajte odporúčaný vek pre jej použitie.

Drevo

Húpací koník z dreva je klasika, ktorú si pamätajú z detstva aj mnohí starí rodičia. Prírodný, na dotyk veľmi príjemný materiál, typická vôňa priťahuje pozornosť detí aj dnes. Povrch drevenej hračky musí byť však hladký, aby si dieťa nezadrelo triesku. V ponuke drevených hojdacích hračiek nájdete koníky z prírodného dreva, maľované, ale svoje čaro má napríklad aj hojdací kohút. Pri kúpe dreveného húpacieho koníka počítajte s vyššou cenou ako hojdačke z plastu.

Plyš

Nadýchaný na dotyk jemný plyš dáva hojdacím zvieratkám realistický ráz, ktorý až vyráža dych. Plyšový materiál je v porovnaní s plastom a drevom náročnejší na údržbu a určite sa mu vyhnite, ak vaše dieťa trpí zdravotnými ťažkosťami alebo alergiou, napríklad na prach.

Zvukové a svetelné efekty

Zvuky erdžania, cválania a klopotu konských kopýt dotvárajú atmosféru jazdy  a spolu so svetelnými efektmi sa deťom veľmi páčia.

V ponuke nájdete hojdačky, ktoré rýchlo a jednoducho premeníte na odrážadlá.

 Či už vyberiete dreveného húpacieho koňa alebo iné zvieratko, darujete dieťatku nielen krásnu hračku, ale tiež skvelé zážitky a nezabudnuteľné spomienky, ktoré vyčaria úsmev na perách aj po rokoch :- ).