Potrebuje dieťa hrkálky?

Hrkálka je v období do 1 roka dieťaťa najdôležitejšou hračkou. Hra bábätka s hrkálkou podporuje rozvoj jeho zraku, sluchu a hmatu. Dieťa sa učí sledovať pohyb a sústrediť pozornosť.

Ľudia už od dávna zabávali bábätko jednoduchou hračkou, ktorá vydávala zvuk pri jemnom pohybe. Pri výrobe hrkálok sa v minulosti s obľubou využívali zvončeky. Hrkálku však už nevnímame len ako hračku pre najmenšie deti, pretože  dnes má táto hračka pre deti do 1 roka rôzne podoby, od klasickej hrkálky, po závesné hračky nad postieľku či kočík, hrkajúce loptičky, autíčka, zvieratká a podobne. S hrkálkou sa stretneme na kočíkoch a vajíčkach či autosedačkách, závesných hrazdičkách, hracích podložkách, či ležadlách pre dojčatá.

HRKÁLKA PRE NOVORODENCA

V prvých týždňoch sa dieťa postupne učí rozoznávať zvuky, farby a svoju pozornosť dokáže sústrediť len krátkodobo. I keď sa jeho pozornosť postupne predlžuje, až do veku 3 mesiacov plnia hračky jedinú úlohu, a to udržať pozornosť bábätka. Takže, kupovať mu v tomto období krásnu bábiku alebo nadýchaného medveďa z plyšu je v prvých mesiacoch života bábätka úplne zbytočné.

Počas 1. a 2. mesiaca je dieťatko stále bezmocné. V tomto období dieťatko len sleduje vaše pohyby s hrkálkou a počúva jej zvuk, pretože ešte samo nedokáže hračku v dlani udržať.

Pre novorodenca vyberajte hrkálku, ktorá má čisté obrysy a jasné farby. Pri hre s novorodencom ju držte vo vzdialenosti 30 – 40 cm, ale ako vaše dieťatko rastie, mení sa aj jeho vnímanie. Postupne môžete hru obmieňať tak, že budete hrkálku pomaly približovať a odďaľovať.

HRA S DOJČAŤOM

Asi 8-týždňové dieťa začína rozlišovať zvuky a začína si uvedomovať svoje pohyby. Náramky a ponožky s hrkálkou priťahujú pozornosť dieťaťa k vlastnej časti tela. Vydávajúci zvuk mu pomáha pri koordinácii pohybov.

 Hrkálka ako náramok

Vo veku asi 2,5 mesiaca sa u dieťaťa už vyvíja schopnosť úchopu a dokáže si hračku v dlani držať. Pre toto obdobie vyberajte malé hrkálky, ktoré sú ľahké, napríklad hrkálku na krúžku s hračkou upevnenou v hornej časti prstenca alebo priehľadný krúžok vyplnený farebnými guľôčkami, ktoré sa pri pohybe posúvajú.

Ku koncu 3. mesiaca sú už pohyby vášho drobčeka koordinovanejšie. Dieťatko spoznáva okolitý svet už aj hmatom a ochutnávaním. Hračku si už vie samo uchopiť, držať a preložiť z jednej ruky do druhej. Keďže dieťa v tomto období strká všetko do pusy, umožnite mu hru len s bezpečnými hračkami, ktoré neobsahujú škodlivé chemikálie a farbivá, od overených výrobcov detských hračiek.

Pre rozvoj hmatu vaše dieťatko potrebuje v tomto období dostatok podnetov. Poskytnite mu hrkálky, ktoré sú zhotovené z rôznych materiálov a pestrou textúrou, čím budete stimulovať jeho hmatové receptory. Na výber máte napríklad plastové hrkálky, alebo plyšové hrkálky.

Siahnuť môžete aj po hrazdičkách, hracích dekách, ktorých súčasťou sú aj veselé závesné hračky vydávajúce zvuk.

Postupne môžete hru dojčaťu spestriť podaním dvoch hračiek naraz, alebo hrkálkou, ktorú vie ľahko uchopiť oboma rukami.

V 4. mesiaci nastupuje obľúbená hračka, ale aby ste podporili zdravý vývoj dieťaťa, poskytujte mu naďalej aj nové podnety. Hračky v tomto období majú byť vo svetlých farbách, ale stále je dôležitá vhodná veľkosť, tvar a štruktúra hračky.  Práve hra dieťaťa vám poskytuje ideálny priestor pre sledovanie jeho pokrokov. 

Hrkálka bude vaše dieťatko sprevádzať aj v ďalších vývojových fázach, či už v podobe hrkajúcich loptičiek, autíčok, postavičiek, ťahacích hračiekHrkálky sú tiež často súčasťou didaktických a interaktívnych hračiek, ktoré podnecujú batoľa k rôznym aktivitám, a tak prispievajú k jeho zdravému vývoju.

Hračky v živote dieťaťa zohrávajú veľmi dôležitú rolu. S ich pomocou dieťa spoznáva okolitý svet a učí sa s ním komunikovať. Správna hračka poskytuje dieťaťu nielen zábavu, ale aj nové podnety, ktoré stimulujú jeho zručnosti a schopnosti a prispievajú k jeho zdravému fyzickému i psychickému vývinu.

Ako dieťa rastie a vyvíja sa, stúpa aj jeho záujem o hračky, ktoré mu prinášajú pri hre potešenie a rozumie im, preto vždy pre dieťa vyberajte hračky podľa veku.

Pozrite si aj ostatné hračky pre bábätká.