Na čo sa zamerať pri kúpe baby monitora

Baby monitor je skvelým vynálezom pre rodičom, ale viete, na čo sa sústrediť pri jeho kúpe?

Baby monitor známy aj ako detské vysielačky či detské pestúnky je praktickým pomocníkom rodičov bábätiek i malých detí. Dieťa máte čiastočne pod dohľadom aj vtedy, ak sa nenachádzate v miestnosti spolu s ním. Monitory sú obzvlášť vhodné pre dojčatá, ktoré nespia v miestnosti s rodičmi a v noci sa budia na kŕmenie alebo z iných príčin. Využijete ich aj počas denného spánku vášho drobčeka a vy sa bez stresu budete môcť venovať inej činnosti. Dieťa budete počuť, keď bude potrebovať vašu pozornosť.

Najjednoduchšie a najlacnejšie sú zvukové monitory, známe aj ako detské vysielačky. Technologický pokrok však neobišiel ani baby motory a dnes si môžu rodičia vyberať z pestrej ponuky detských pestúnok či monitorov dychu. Niektoré zaznamenávajú pohyb, zvuk, tepovú frekvenciu, hladinu kyslíka, telesnú teplotu a niektoré dokonca umožňujú vizuálne sledovanie bábätka prostredníctvom videokamery.

Baby monitory každoročne používajú milióny rodín, ktorým pomáhajú strážiť ich novorodencov, dojčatá a batoľatá. Vybrať si zo širokej ponuky baby monitor alebo monitor dychu môže byť pre rodičov najmä prvého bábätka náročné. 

246011-3_philips-avent-baby-video-monitor-scd835

Monitory majú všeobecne vysielač, ktorý zostáva v miestnosti s dieťaťom a prenosný prijímač známy ako rodičovská jednotka. V prípade, že počas spánku dieťatka sa pohybujete vo väčšom okruhu, oceníte väčší počet rodičovských jednotiek, ktoré môžete mať rozmiestnené v kuchyni, obývačke, na terase. V takomto prípade máte istotu, že bábätko začujete kdekoľvek. Vhodným riešením je tiež prijímač, ktorý si viete upnúť na opasok nohavíc, aby ste ho mali vždy pri sebe. Obojsmerný baby monitor pôsobí veľmi upokojujúco na dieťatko, kým k nemu prídete, rozprávate mu a ono počutím vášho hlasu sa môže rýchlo upokojiť.

Baby monitor je skvelým vynálezom pre rodičom, ale problém nastáva, keď ho začnete vyberať. Na trhu existuje mnoho druhov detských opatrovateliek, ale pokiaľ viete, na ktoré vlastnosti a parametre máte sústrediť pozornosť, výber detských vysielačiek či monitoru dychu vám zaberie menej času.

Niektoré z vlastností, ktoré by ste mali zvážiť pri nákupe detskej pestúnky či prístroja na monitorovanie dychu dieťaťa, sú uvedené nižšie.

Na čo sa zamerať pri nákupe baby monitora

Bezpečnosť - analógové verzus digitálne monitory

Analógové monitory sú lacnejšie, ale v ich rozsahu môže ktokoľvek zachytiť ich signál a podobne aj ten váš chytá signály ostatných detských vysielačiek vo svojom dosahu. Digitálne modely dokážu šifrovať prenos zvuku, vďaka ktorému je takmer nemožné, aby ich iní ľudia odpočúvali a niektoré z nich majú "digitálnu zámku" pre šifrovanie videosnímok. Aby sa minimalizovalo rušenia s inými zariadeniami, pozrite si modely, ktoré sú označené ako DECT.

Audio, video a ďalšie: Chcete dieťatko počas spánku aj sledovať alebo vám ho stačí počuť, keď sa prebudí? Zvukové monitory sú menej nákladné a zvyčajne zaberajú menej miesta. Video monitory ponúkajú veľa možností, vrátane rôznych veľkostí obrazovky, fotoaparáty, dokonca nočné videnie obrazu. V ponuke nájdete aj také, ktoré sledujú vitálne funkcie batoliat, teplotu v izbe alebo vás zvukovým signálom upozornia na skutočnosť, že dieťatko je v určitej polohe už dlho.

Frekvencia

Najzákladnejšie modely používajú 49 megahertzov (MHz). Ďalším krokom je 900 MHz, čo prináša väčší dosah, ale tiež sú často rušené staršími typmi bezdrôtových telefónov, ktoré používajú rovnakú frekvenciu. Rušenie signálu však môže nastať aj pri vysielačkách s frekvenciou 2,4 gigahertzov (GHz), keďže túto frekvenciu začali používať novšie typy mobilov a tiež niektoré Wi-Fi systémy. Frekvencia 1,9 GHz je najmenej náchylná k rušivým zásahom z vonkajšieho okolia a zároveň ponúka najlepšiu ochranu. Vždy je lepšie vybrať si detské vysielačky so širokopásmovou frekvenciou, aby ste si dokázali vybrať takú, ktorá bude minimálne rušená.

Rozsah prijímača

Rozsah závisí od toho, kde budete pestúnku využívať. Ak ju plánujete používať v byte, nepotrebujete monitor s veľkým rozsahom. Na druhej strane vo veľkom dome s dvorom či záhradou uvažujte nad prístrojom, ktorý dokáže prijímať signál na všetkých miestach.

 

Kvalita príjmu

Najdôležitejším rysom baby monitoru je kvalita príjmu. Zvuk máte počuť zreteľne a v prípade videobaby monitoru má byť obraz pekný a jasný. Kvalita príjmu je dôležitá, lebo v opačnom prípade, dobu spánku dieťaťa strávite opakovanými kontrolami, či je všetko v poriadku.

Veľkosť

Čím menší je prijímač, tým ľahšie ho môžete prenášať alebo ho mať dokonca upnutý na opasku nohavíc. Zvážte, kde a kedy potrebuje vaše spiace dieťatko kontrolovať.

Použitie batérií alebo adaptéra

Bezdrôtový prijímač vám dáva viac možností pre pohyb v dome či mimo vnútorných priestorov. Prijímač s klipom po upevnení na opasok vám dáva istotu, že dieťa budete ihneď počuť. Pred použitím si vždy pozorne prečítajte priložený návod. Zvyčajne baby vysielačky, ktoré fungujú na batérie i na adaptér, výrobcovia odporúčajú pripojiť na adaptér až po vybratí batérií.

 

Indikátor vybitej batérie

Pri vybitých batériách sa na detskú pestúnku spoľahnúť nemôžete, a preto si pred kúpou zistite, či detský monitor má zvukový alebo svetelný indikátor, ktorý upozorňuje na potrebu výmeny batérií.

Zvuková aktivácia svetla

Ak vysávate alebo sa venujete druhému dieťaťu, nemusíte počuť plačúce alebo kričiace dieťa, ktoré sa zobudilo. Ale rodičovská jednotka, ktorá sa rozsvieti po zachytení zvuku, vám umožní jediným pohľadom na monitor, okamžite vedieť, že sa niečo deje. Niektoré z najnovších detských pestúnok majú už aj vibračnú funkciu prijímacieho zariadenia, ktoré si pripevníte popruhom na ruku.

Niekoľko prijímačov4

Klasické detské vysielačky majú len jeden prijímač, ale mať v domácnosti niekoľko rodičovských jednotiek ocenia najmä pracujúci rodičia alebo tí, ktorí chcú spánok dieťaťa využiť napríklad prácou okolo domu či v záhrade. Niektoré značky ponúkajú možnosť dokúpenia aj niekoľkých rodičovských jednotiek, ktoré môžete mať rozmiestnené v každej izbe vášho domu, a tak sa bez obáv presúvať.

Dôležité poznámky k bezpečnosti

V prípade, že vysielač má šnúru, vždy skontrolujte, či je položený v dostatočnej vzdialenosti mimo dosahu vášho dieťaťa, aby sa predišlo k zaškrteniu dieťaťa. Monitor nedávajte deťom do rúk a udržujte ho mimo vody.

Či už sa rozhodnete pre jednosmerné alebo obojsmerné detské pestúnky alebo audio či video baby monitory, vždy je dôležité si uvedomiť, aké funkcie od tohto praktického pomocníka očakávate, koľko ste ochotný minúť z rodinného rozpočtu, a potom už výber bude menej náročný.