Vyberáme školský batoh

Okrem oblečenia, zošitov, písacích potrieb a ďalších školských pomôcok je pred začiatkom nového školského roka dôležité vybrať pre deti aj správny školský batoh. 

Na prvý pohľad to nie je nič zložité. Zdá sa, že najdôležitejším atribútom je, aby bol batoh dostatočne priestranný, zmestili sa doň školské pomôcky a tiež aby sa výzorom páčil dieťaťu. Avšak, rodičia by mali mať na pamäti, že od školského batohu do značnej miery závisí stav chrbtice dieťaťa.

241838_skolska-taska-lollipop-32x24x29cm

Podľa štatistík, vo väčšine prípadov, nesprávne držanie tela u detí zapríčiňuje nesprávna voľba batohu pre školopovinné dieťa. Z tohto dôvodu bezpečnosť a ochrana zdravia dieťaťa je hlavným kritériom pri nákupe. Ďalšími dôležitými faktormi pri výbere batohu je jeho praktickosť a trvanlivosť (pre rodičov) a atraktívny vzhľad (pre dieťa) 

 

Ako vybrať správny školský batoh

K výberu školského batoha pristupujte starostlivo. Nezabudnite, že vaše dieťa bude batoh na chrbáte nosiť takmer každý deň po dobu jedného alebo viac rokov.

 

Pri výbere preto dbajte na pohodlie dieťa a dostatok priestoru vo vnútri školského batohu. Batoh by mal mať aspoň dve oddelené časti a niekoľko vreciek, a to ako vo vnútri, tak zvonku. Pre deti na prvom stupni je najvhodnejšia taška s pevnou kostrouortopedický tvarovanou chrbtovou časťou a mäkkými širokými popruhmi na pleciach. Mäkké batohy a tašky, ktoré sa nosia na jedno rameno, odborníci neodporúčajú používať skôr ako od 5 triedy.

   236843_anatomicka-skolska-taska-premium-we-love-dogs

Niekoľko pravidiel, ktoré vám pomôžu vybrať dobrý školský batoh

  1. Odporúčame nákup ľahkých batohov do 1kg z pevných materiálov, ortopedickým tvarovaním zadnej strany a širokými ramennými popruhmi. Tvarovanie chrbtovej časti by malo spoľahlivo fixovať chrbticu, batoh však nesmie dieťa tlačiť. Taška spolu s jej obsahom by nemala presiahnuť 10 % hmotnosti dieťaťa.
  2. Batoh alebo školská taška musia byť vyrobené z kvalitných a odolných materiálov, mať kvalitné zapínanie na pracky alebo zipsy, ktoré sa dajú ľahko otvoriť/zatvoriť.
  3. Taška do školy by mala byť vyrobená z nepremokavého hygienického materiálu. Materiál musí byť odolný a švy (šitie) musia byť pevné a silné. 
  4. Šírka batohu by nemala prekročiť šírku ramien dieťaťa. Horná hrana batohu by nemala byť vyššia ako ramená a spodná časť nižšie ako stehná. 
  5. Pri výške dieťaťa do 120 cm, odporúčame kúpiť tašku horizontálneho typu. Ak je dieťa nad 130 cm, môžete zvoliť aj vertikálne modely. 
  6. Ramenné popruhy by mali byť dĺžkovo nastaviteľné, treba myslieť na to, že dieťa bude tašku nosiť na zimnom aj letnom oblečení. Popruhy by mali byť dostatočne polstrované, aby sa zabránilo ich zarezávaniu do ramien dieťaťa.
  7. Školský batoh by mal mať niekoľko priestranných priečinkov, pre ľahšie udržiavanie poriadku a rýchlejšie nájdenie správnej veci. Výhodné sú postranné vrecká, v ktorých si nájdu svoje miesto rôzne drobné veci alebo fľaša na pitie
  8. Školská taška musí mať reflexné prvky z rôznych strán, pretože zo štatistik vyplýva, že použitie reflexných prvkov výrazne znižuje riziko kolízie vozidla s chodcom. 
  9. Dno školského batoha by malo mať plastovú prípadne gumovú bázu s vystuženými rohmi. Vďaka nej sa vám podarí tašku udržiavať dlhšie čistú.

 

Dizajn

Kúpiť vhodnú tašku pre dievča či chlapca v dnešnej dobe nie je žiaden problém. K dispozícii je obrovské množstvo motívov a prevedení školských batohov či tašiek. Pri výbere motívu odporúčame prihliadať na preferencie dieťaťa, ktoré umožnia dieťaťu ukázať individualitu. Nebojte sa pestrých farieb, výšiviek alebo iných dekoratívnych prvkov. Myslite však na to, že niektoré motívy, môžu veľmi rýchlo vyjsť z módy a taška sa školákovi prestane páčiť už po niekoľkých mesiacoch jej používania.

Veríme, že vám náš článok pomôže urobiť správne rozhodnutie pri nákupe, a zvolená školská taška alebo batoh bude kvalitný, pohodlný a bude spĺňať aj estetické požiadavky vašej ratolesti.  

VYBERTE SI ŠKOLSKÝ BATOH Z NAŠEJ PONUKY