Akú stoličku na kŕmenie vybrať?

Ponuka detských stoličiek na kŕmenie je dnes na trhu obrovská. Ako zistiť, ktorá je pre vás a vaše bábätko najlepšia? V článku prinášame prehľad o najbežnejších modeloch.

Vaše bábätko rastie zo dňa na deň. Okolo 6 mesiaca už zvyčajne samo sedí a je to zároveň čas, keď sa začína s prvými príkrmami. Praktickým pomocníkom sa stáva detská stolička na kŕmenie, ktorá umožní dieťatku sedieť pri stole a jesť jedlo s rodičmi a rodinou.

Dnes je k dispozícii už veľký výber stoličiek na kŕmenie, ktoré sa môžu výrazne líšiť v tvare, univerzálnosti a materiáloch. Akú stoličku na kŕmenie vybrať? Je na rodičoch, aby si vybrali takú, ktorá sa im bude nielen páčiť, ale zároveň bude praktická a pre dieťatko pohodlná.

Prečo kúpiť jedálenskú stoličku pre dieťa?

Stolička na kŕmenie sa pre dieťatko stáva miestom pre stravovanie, komunikáciu, zdieľanie každodenného rodinného života.

Detská jedálenská stolička je dokonale navrhnutá pre potreby detí od 6 mesiacov až po 3 roky a umožňuje deťom bezpečné a pohodlné sedenie. Stoličky na kŕmenie kvôli bezpečnosti dieťatka musia byť obzvlášť stabilné, a preto majú špeciálnu konštrukciu, bezpečnostné popruhy a oddeľovač nôh. 

Ak dieťa sedí pri jedle v stoličke pri spoločnom stole, podporuje to komunikáciu a interakciu medzi deťmi, rodičmi a súrodencami. To posilňuje väzby v rámci rodiny a zlepšuje vzťahy v rodine.

Sedenie pri stole v stoličke tiež podporuje učenie. Bábätká a batoľatá sú prirodzene zvedavé a veľmi ochotné učiť sa. Sledujú rodičov a súrodencov, kopírujú ich správanie a tým sa rozvíjajú a zlepšujú stravovacie návyky vášho dieťaťa. Napríklad sa deti učia, ako správne stolovať a ako používať príbor.

Kedy je správny čas na kúpu detskej stoličky?

Správne načasovanie nákupu detskej stoličky na jedenie závisí na tom, aký typ ste zvolili. Niektoré vysoké stoličky sú vhodné aj pre deti, ktoré sa ešte nemôžu posadiť - sú vybavené vložkou pre novorodencov a sú polohovateľné.

Pri väčšine typov však môžete počkať s nákupom a stoličku kúpiť v čase, keď dieťa prechádza na prvú pevnú stravu - obvykle vo veku okolo šiestich mesiacov. Dlhšiu dobu, teda aj po dovŕšení 3 rokov, využijete drevenú stoličku, takže jej kúpa má zmysel aj vtedy, ak ju zakúpite neskôr.

Pomerne krátku dobu používania majú cestovné stoličky na kŕmenie, ktoré sú limitované nielen veľkosťou, ale tiež nosnosťou. V tomto prípade je preto najlepšie, nečakať s nákupom príliš dlho.

Pri používaní detskej stoličky pre deti mladšie ako 8 mesiacov je dobré uplatňovať princíp 15 minút. Bábätká by mali spočiatku v stoličke sedieť len cca 15 minút, keďže chrbtové svaly dieťatka vo veku od 6 do 9 mesiacov nie sú ešte dostatočne silné. Väčšina detí dosiahne túto anatomickú zrelosť vo veku 8 alebo 9 mesiacov, niektoré trochu skôr.

Na čo si dávať pri nákupe pozor

Existuje veľký počet rôznych druhov stoličiek na kŕmenie, preto pred jej kúpou starostlivo zvážte, čo od stoličky na jedenie očakávate. Dôležitými kritériami pri výbere sú určiť si cenovú kategóriu, priestor, ktorý máte k dispozícii, dobu, po ktorú chcete stoličku používať a aké funkcie od stoličky očakávate (polohovanie sedačky, odnímateľná tácka, otvor na pohár, skladanie...)

Mali by ste vždy skontrolovať, či stolička pre dieťa spĺňa všetky požiadavky z hľadiska bezpečnosti a absencie škodlivých látok. Stoličky na kŕmenie musia byť vyrobené z materiálu, ktorý nemožno ľahko zlomiť, musia byť stabilné s pevnou konštrukciou. Ďalšie bezpečnostné aspekty, na ktoré pri kúpe berte určite ohľad, sú zaoblené rohy, bezpečné netoxické nátery, bezpečnostné popruhy. Stolička nemá mať žiadne miesta, v ktorých by si dieťa napríklad mohlo zacviknúť prst.

Tesné popruhy, úzke miesto na sedenie alebo príliš tuhé operadlo môže vytvoriť u dieťaťa averziu k stoličke. K pokojnému a príjemnému kŕmeniu prispieva pohodlné sedadlo vybavené bezpečnostnými prvkami a celková funkčnosť stoličky.

Tu sú najdôležitejšie otázky a aspekty, ktoré by ste mali zvážiť: 

  • Koľko som ochotný do stoličky investovať?
  • Kde budem stoličku používať? Doma alebo často cestujeme a potrebujem ju prenášať?
  • Mám doma pre ňu dostatok miesta? Aké má rozmery? Dá sa jednoducho zložiť? Ak ju potrebujem využiť počas cestovania, bude sa mi zmestiť do kufra auta?
  • Spĺňa stolička všetky bezpečnostné normy? Má bezpečnostné popruhy? Sú trojbodové alebo päťbodové? Je zapínanie popruhov jednoduché?
  • Chcem použiť detskú stoličku aj ako luxusné lehátko pre novorodenca alebo mi bude stačiť  stolička na „štandardnú“ dobu od cca 6 mesiacov do cca 15 kg (3 rokov)? Chcem stoličku používať aj po 3 rokoch dieťaťa?
  • Preferujem drevo ako prírodný materiál alebo radšej uprednostním plast, ktorého údržba je nenáročná?
  • Aká je konštrukcia stoličky? Viem z vysokej stoličky spraviť samotný stolík a stoličku pre väčšie dieťa?
  • Je sedadlo polohovateľné? Ak áno, koľko má polôh? Akým spôsobom sa polohuje?
  • Má mäkké polstrovanie? 
  • Ako vysoko alebo nízko je možné sedadlo stoličky nastaviť? 
  • Má stolička odnímateľný pultík (plochu na jedenie) alebo je napevno?
  • Je pri plastovej stoličke dvojitá tácka, ktorá umožňuje rýchlu údržbu?
  • Má stolička kvalitný a ľahko umývateľný poťah sedadla?
  • Aké príslušenstvo a doplnky by mala stolička mať?
  • Chcem kúpiť stoličku, ktorá bude aj dizajnovo ladiť so zariadením interiéru?

Druhy detských stoličiek na kŕmenie

Širokú škálu stoličiek na kŕmenie môžeme rozdeliť podľa rôznych kritérií. Aby sme vám pomohli s orientáciou a predovšetkým s výberom, prinášame vám základný prehľad detských jedálenských stoličiek, ktoré nájdeme na trhu.

Drevené stoličky výškovo nastaviteľné

Tieto drevené stoličky budú sprevádzať vaše dieťa od veku cca šiestich mesiacov až do školského veku. Vďaka ich flexibilite ich ľahko prispôsobíte veľkosti i schopnostiam vášho dieťatka. Nastaviteľná drevená stolička poskytuje dostatok priestoru pre možnosť nastavenia výšky sedadla, rovnako ako nastavenie pultíka a opierky na nohy. Výškovo nastaviteľné drevené stoličky doslova rastú s dieťaťom. Do tejto kategórie patia napríklad stolička Hauck alpha natural, alebo stolička TIAMO.

 

Stoličky hybridné (premeniteľné na stolík a stoličku)

Hybridné stoličky sú vhodné pre deti od veku cca 6 mesiacov a pozostávajú z 2 dielov - stolíka a stoličky. Spojením oboch častí získame vysokú stoličku na jedenie, ktorú využijú rodičia najskôr v prvej fáze príkrmov. V období, keď dieťa dosiahne vek, v ktorom aktívne rozvíja jemnú motoriku kreslením, stavaním kociek a rôznymi inými hrami či činnosťami, stane sa hybridná stolička ideálnym priestorom nielen na jedenie, ale i hranie. Stolík a stolička bude miestom, kde sa dieťatko môže samo realizovať. 

Väčšina z nás ich pozná z obdobia vlastného detstva ako drevené. Dnes si však môžeme tento typ stoličky zakúpiť aj v plastovom prevedení. Náš výber sa tým rozširuje nielen o materiálové zloženie, ale aj množstvo farebných kombinácií a vzorov.

Na druhej strane to, že takáto stolička je zložená z 2 častí, do istej miery obmedzuje jej všestrannosť, nie je výškovo nastaviteľná. Príkladom je drevená stolička Drewex Antonín.

   

Plastové stoličky bez nastavenia výšky sedadla

Tieto typy sú ideálne do malých kuchýň, keďže rozložené nezaberú veľa miesta a dajú sa jednoducho zložiť. Sú určené pre deti od 6 mesiacov. Nie je možné ich výškovo polohovať, no v širokej ponuke nájdete medzi nimi i také, ktoré majú polohovateľnú opierku chrbátika či opierku nožičiek. Zvyčajne majú zdvojený pultík, ktorého vrchná časť je odnímateľná, čo uľahčuje jeho čistenie. Príkladom môže byť jedálenská stolička Cam Mini Plus, alebo Brevi Junior.

 

Plastové stoličky výškovo nastaviteľné (polohovateľné)

Výškovo nastaviteľné detské stoličky sú najbežnejším typom stoličiek na kŕmenie. Ponúkajú množstvo funkcií, ktoré robia každodenný život rodičov malých detí jednoduchším. Skladajú sa z čalúneného výškovo nastaviteľného plastového sedadla a kovovej konštrukcie.

Medzi ich prednosti patria: nastaviteľná výška sedadla, polohovanie opierky chrbátika, polohovanie opierky nožičiek, dvojitý úplne odnímateľný pultík, mäkké polstrovanie sedadla. Pekným príkladom je detská jedálenská stolička Campione. 

 

 

Prenosné (cestovné) detské stoličky

Tieto detské stoličky sú ideálne pre každého, kto nemá v kuchyni dostatok priestor pre klasickú stoličku na kŕmenie, alebo chce využiť stoličku pri cestovaní. Sú ľahké, kompaktné, ľahko prenosné a k dispozícii v rôznych verziách. Existujú typy, ktoré viete upevniť priamo na stôl, alebo typy, ktoré poslúžia ako vyvýšenie klasickej jedálenskej stoličky. 

  

Na záver

Stoličku na kŕmenie si dnes môžete vyberať zo širokej škály farieb a prevedení. Skôr ako podľahnete prvému dojmu, zvážte praktické využitie stoličky a skontrolujte jej bezpečnosť. Dôležitými kritériami sú stabilita, nastaviteľná výška sedadla, podložka nôh, pohodlie dieťaťa a jednoduchá údržba. 

Výber stoličky pre vaše bábätko môžete zúžiť podľa výrobcu či renomovanej značky, alebo sa rozhodnite na základe výsledkov testov, alebo recenzií. Ak ešte stále nemáte istotu, kontaktujte nás a radi vám poradíme.