Ako zabaviť deti na jar? 9 tipov na jarné hry pre deti

Ako zabaviť deti vonku na jar? Po zime deti s nadšením privítajú pohyb a hry vonku. Inšpirujte sa tipmi na jarné hry pre deti.

Prvé slnečné lúče a teplejšie počasie nám dáva príležitosť tráviť s deťmi viac času vonku, a tak počas jari môžete spoločné chvíle s deťmi tráviť pri rôznych pohybových aktivitách vonku. Inšpirujte sa tipmi na jarné hry pre deti a užívajte si naplno spoločne strávený čas.

I keď sa to nezdá, aj obyčajná prechádzka je pre dieťa prospešná. Počas chôdze sú zapojené takmer všetky svaly, najmä však svaly paží, chrbta, panvy a nôh. Rovnako sú prechádzky mimoriadne dôležité pre správne fungovanie vnútorných orgánov a posilnenie detskej imunity. Navyše, aktívny pohyb v prírode prispieva k psychickej pohode, pomáha deťom odbúrať stres a znižovať mieru úzkostí.

Tipy na jarné hry pre deti

Počítajte vtáky

Príchod jari predznamenáva štebot a čvirikanie vtákov. S deťmi si môžete vonku všímať vtáčiky na stromoch a počítať ich. Hru môžete ukončiť kŕmením vtáčikov vtáčím zobom.

Hľadači pokladov

Počas prechádzky si môžete s deťmi zahrať hru „Hľadači pokladov“. Stačí, keď si doma pripravíte vrecúško na poklady a kartičky s obrázkami vecí, ktoré deti majú v prírode pohľadať. Môžu to byť kamienky, kvietky podľa farby, listy z rôznych stromov, šišky, konárik, hmyz... Deti sa nielen zabavia, ale naučia sa byť v prírode aj pozornými a s vašou pomocou spoznajú rôzne druhy stromov, kvetov, bylín a hmyzu.

Trpasličie a obrie kroky

Stanovte si cieľ a prejdite k nemu, čo najrýchlejšie trpasličími krokmi. Hru môžete obmeniť veľmi jednoducho, keď zmeníte trpasličie kroky na kroky obrie.

Hra so zrkadielkom

Počas slnečných dní si zoberte na prechádzku malé zrkadielko. Dieťa bude nadšené, keď bude môcť sledovať jasný odraz zrkadla na stromoch a domoch.

Hľadajte prvé príznaky jari

Všímajte si s deťmi prvé zelené púčiky, vtáčiky, hmyz či kvietky. Pri tých najmenších môžete pripojiť aj učenie farieb a prvé počítanie.

Kreslenie kriedami

Ak je vonku sucho, stačí, keď si so sebou zoberiete von kriedy na chodník. Keď dieťa už kreslenie na asfalt prestane baviť, kriedy vám poslúžia na nakreslenie škôlky na skákanie, na ktorej si môžete spolu zaskákať.

Hry s loptou

Hry s loptou môžete deťom ponúknuť na dvore, ihrisku či pred panelákom. Chlapci milujú kopanie do lopty. Spestriť im ho môžete malými futbalovými bránkami.

Zabaviť deti môžete aj malou mäkkou loptou, ktorú si budú vzájomne hádzať. Hru dokážete spestriť tiež kartónovou škatuľou, do ktorej budú deti loptu hádzať z určitej vzdialenosti.

Väčším deťom poskytne na dvore zábavu detský basketbalový kôš.

Hry s loptou pomáhajú deťom trénovať reakciu, pozornosť, pohyblivosť rúk a nôh.

Chodenie cez kaluže

Nebojte sa ani kaluží, ani špiny. Pobyt vonku by ste mali s deťmi absolvovať aj v prípade, keď vonku nie je ideálne počasie. Ak je dieťa priťahované k vode ako magnet, nechajte ho prejsť cez kaluže. Každé dieťa priam fascinujú kaluže s vodou a väčšinou aj napriek našim príkazom a zákazom dokážu vhupnúť do každej mláky. 

Deti chcú všetko zažiť a vyskúšať samy a nejako prirodzene ich najviac láka všetko to, čo im zakazujeme.  Ukážte preto dieťaťu, že vodu v kalužiach si môže užiť, ale zároveň mu vysvetlite, že pre túto hru musí byť patrične oblečené a obuté.

Najmladšieho syna vždy všetky kaluže s vodou priťahovali ako magnet, preto som mu tú radosť neodoprela. Po výdatnom daždi sme vyšli na prechádzku s cieľom vhupnúť do každej mláky v najbližšom okolí. Na „výpravu“ som však syna patrične obliekla. Nepremokavé nohavice do dažďa, pršiplášť a gumáky sa stali ideálnym oblečením na skákanie do kaluží plných vody.  Radosť a nadšenie v detských očiach bola neopísateľná.  Po našej „kalužovej vychádzke“ syn už viac nemal potrebu vyskúšať každú mláku v okolí, pretože si túto zábavku mohol užiť bez akýchkoľvek zákazov naplno :-).

Nechajte dieťa experimentovať, i keď prinesiete domov dieťa špinavé dieťa, pretože zákazy môžu v budúcnosti viesť dieťa k izolácii a prispieť k jeho nerozhodnosti dieťaťa.

Púšťanie loďky

Ukážte mu, aké je zaujímavé spustiť  na vodu papierovú loďku, steblá trávy, palice alebo listy pozdĺž potokov.

Spestrite deťom prechádzky jazdou na odrážadle, kolobežke či bicykli

Jarné prechádzky sú pre deti zaujímavejšie, keď ich spojíte s inou športovou aktivitou. Ponúknite deťom na prechádzku vlastný dopravný prostriedok, športové vybavenie a originálne hračky. Menším deťom zoberte von odrážadlo či šliapací traktor.

Starším deťom môžete ponúknuť kolobežku alebo detský bicykel.

Pre dievčatá je zaujímavá tiež prechádzka s obľúbenou bábikou v kočíku pre bábiky či v sedačke detského bicykla.

Vždy však pre dieťa vyberajte dopravný prostriedok, ktorý zodpovedá veku dieťaťa, jeho záujmom a spĺňa bezpečnostné požiadavky.

Púšťanie RC hračiek

Na prechádzku si môžete vziať so sebou aj hračky ovládané diaľkovým ovládaním. Jar je skvelý čas na púšťanie RC vrtuľníkov alebo lietadiel.

Umožnite vášmu dieťaťu rásť zdravo, aktívne a šťastne!

Hrajte sa so svojím dieťaťom. Vzájomná hra posilňuje  vzťah medzi rodičmi a deťmi a pomáha pri budovaní dôveryhodných vzťahmi v rodine. Skutočnosť, že „slnko, vzduch a voda“ sú našimi najlepšími priateľmi“, si pamätáme už od detstva. Dôležité by malo byť, aby naše deti vyrastali v pohybe a obklopené prírodou a  už od prvých dní.