Ako vybrať kolotoč nad postieľku

Kolotoč nad postieľku vníma mnoho dospelých ako jednoduchú výzdobu, ktorá môže zabaviť dieťa. Ide o špeciálnu hračku, ktorej zmyslom je nielen zabaviť dieťa po dobu niekoľkých minút, ale tiež pomáha stimulovať bábätku rozvoj zraku a sluchu.

Ako vybrať kolotoč nad postieľku?

Nie je žiadnym tajomstvom, že v prvých dňoch bábätko len matne rozoznáva zvuky a objekty. V období, keď sa dieťa začína usmievať, reagovať na hluk a sledovať pohyby matky, môžeme pri stimulácii zraku a sluchu využiť rôzne hračky do postieľky, napríklad aj kolotoč nad postieľkou. A ako vybrať kolotoč nad postieľku tak, aby sa páčil dieťatku a aby bol aj užitočný? Pozrime sa na túto tému spoločne.

Bez hračiek by sa dieťatko v postieľke nudilo. Hudobný kolotoč nad postieľku si dokáže získať pozornosť dieťaťa na dlhšiu dobu. Priťahuje jeho pozornosť množstvom farieb, pohybom, zvukom a svetlom. Dieťa sa môže zamerať na pohybujúce sa objekty či svetielka a počúvať zvuky. Kolotoč môžeme využiť na zábavu, keď je dieťa hore, ale aj pri zaspávaní.

Od kedy kolotoč nad postieľku využívať?

Kolotoč nad postieľku môžete využívať od narodenia. Napriek tomu, že pri novorodencovi ho v prvých týždňoch využijete skôr ako dekoráciu, poskytne mu tiež pokojný zvuk v pozadí a melódie pre dobrú náladu.

V druhom mesiaci dieťa už prejavuje záujem o pohybujúce sa hračky, ako sú napríklad hrkálky. Začína reagovať i na kolotoč a pohybujúce sa objekty - zvieratká či postavičky, ktoré sú na ňom umiestnené.

V treťom mesiaci dieťatko dobre reaguje na kolotoč a za postavičkami začína otáčať hlavičku, aby malo lepší výhľad. Dieťatko sa už snaží svojím spôsobom hovoriť s pohybujúcimi sa svetielkami a hračkami, teší sa zo zábavných tvarov, pestrých farieb a príjemných zvukov.

Od štvrtého mesiaca už bábätku zvyčajne nestačí pasívne sledovanie kolotoča. Snaží sa na hračky dosiahnuť, čo napomáha koordinácii pohybov. V tomto období už kolotoč nad postieľku môže zažiť prvé "útoky" zo strany dieťaťa.

V období približne 6 mesiacov, keď sa dieťatko snaží sadnúť a naučilo sa pevne uchopiť hračky do dlane, je potrebné kolotoč z postieľky odstrániť, nakoľko by ho dieťa mohlo strhnúť. Môžete z neho odmontovať závesné hračky a dieťatko sa s nimi môže hrať samostatne. Niektoré elektronické kolotoče je možné v ďalšom vývojovom období využívať ako nočnú lampičku a/alebo ako projektor na premietanie.

Na čo sa sústrediť pri výbere kolotoča

Hračky na kolotoči

Pri rozhodovaní, aký kolotoč nad postieľku kúpiť, venujte osobitnú pozornosť hračkám, ktoré sú na ňom zavesené. Napríklad materiálu, z ktorého sú vyrobené. Je jednoduchšie starať sa o plastové alebo drevené postavičky, pretože ich ľahko očistíte. Plyšové alebo handrové hračky sú na údržbu náročnejšie, musia sa prať. Na druhej strane sú ľahké a mäkké hračky zaujímavejšie na dotyk, a to najmä, keď sú na kolotoči umiestnené hračky s rôznou štruktúrou tkaniny.

V prípade, že sa rozhodnete pre kolotoč vyrobený z dreva, dôkladne skontrolujte, či je jeho plocha a plocha hračiek hladká. Taktiež si všímajte, či sú postavičky určené k hre, alebo len na pozorovanie.

Hračky pre kolotoč nad postieľku by mali byť pestré a jasné. Prednosť dávajte výrazným farebným kombináciám a protikladným farbám, napríklad čierna a biela, červená a modrá, žltá a zelená... Tieto farby s kontrastnými geometrickými vzormi (pruhy, špirály, guľôčky...) deti veľmi dobre vnímajú. 
Pozornosť bábätka upútajú aj postavičky s multifarebným oblečením, alebo farebnými stužkami. Pri jednofarebných alebo pastelových farbách môžu závesné hračky splývať s postieľkou, alebo pozadím a dieťaťu neposkytujú dostatočnú zrakovú stimuláciu. Preto o takéto kolotoče môže dieťa rýchlo stratiť záujem.

Dbajte na to, aby sa kolotoč nad postieľku pohyboval plynulo a pomaly, bez náhlych pohybov.

Hudba

Čo sa týka hudby pre kolotoč nad postieľku, tu buďte pri výbere veľmi opatrní. Uvedomte si, že melódiu bude počúvať nielen dieťa, ale aj vy. Niektorí výrobcovia inštalujú do kolotočov melódie nie príliš príjemné pre ľudské ucho. Skúste si vypočuť nahrané melódie vybraného modelu a tiež zistite, či je možné hudbu stíšiť, prípadne vypnúť. Verte nám, že akokoľvek pekná hudba môže pri každodennom počúvaní začať liezť pekne na nervy.

Melódie fungujú buď na mechanické zariadeniealebo pomocou batériíMechanické zariadenie znamená, že melódiu spustíte pomocou natiahnutia (natočenia) strojčeka pomocou kľúča podobne ako na naťahovacích hodinách. Melódia hrá zvyčajne po dobu 3- 5 minút a následne je strojček potrebné znovu natiahnuť.

Výhodnejšie sú podľa nášho názoru elektronické kolotoče, ktoré fungujú na batérie. Zvyčajne má kolotoč nad postieľku na výber niekoľko melódií a hudba hrá oveľa dlhšie.

Uchytenie o detskú postieľku

Taktiež si overte, či kolotoč má držiak (resp. systém) na uchytenie o detskú postieľku. Ak nie, zvážte, či viete takýto kolotoč umiestniť na iné miesto, napríklad na luster, policu, na okno a podobne tak, aby ho mohlo dieťa voľne pozorovať.

Ďalšie funkcie

Z ďalších zaujímavých funkcií pre kolotoč nad postieľku odporúčame zvážiť modely s premietaním obrázkov na strop. Deti naozaj rady sledujú meniace sa obrázky či svetelné efekty. Nevýhodou projektorov je, že ich viete používať len v tme, a dieťa si bude vyžadovať cez deň inú zábavu.

Pri správnom výbere kolotoča nad postieľku získa dieťa nielen hračku pre zábavu, ale tiež nástroj, vďaka ktorému sa bude rozvíjať a osvojovať si nové zručnosti. No a mamička získa chvíľu pre seba :-)

POZRITE SI NAŠU PONUKU KOLOTOČOV NAD POSTIEĽKU