Detská tabuľa - hračka, ktorá rozvíja potenciál detí

Deti sú úžasné stvorenia. Majú jedinečný pohľad na svet, bezbrehú fantáziu a tvorivosť. Kreslenie na detskú tabuľu je jedna z oblastí, ktorá poskytuje deťom tvorivé impulzy.

Umožňuje rozvoj vytrvalosti, trpezlivosti, koncentrácie, ktorá v dospelosti pomáha v mnohých profesiách. Okrem toho kreslenie pomáha rozvíjať vizuálnu pamäť a jemnú motoriku rúk dieťaťa. Pre rozvoj zručností kreslenia môžete dieťaťu poskytnúť celý rad nástrojov: ceruzky, štetce a farby, pastelky, fixky alebo kriedy. Na prvých miestach v zozname pomôcok a nástrojov pre deti sú detské tabule. 

Potrebuje moje dieťa tabuľu?

Túto otázku si kladie veľa rodičov. Existuje jeden dôvod, ktorý hrá veľmi dôležitú úlohu v živote detí. Rozvoj jemnej motoriky a príprava detskej ruky na písanie. Správne uchopenie ceruzky, pastelky alebo fixky pripravuje detskú ruku na písanie v správnej polohe. Dieťa sa učí prispôsobiť prítlačnú silu na rôznych čiarach a líniách.

Ďalším dôvodom je rozvoj kreativity. Dieťa ešte nie je schopné myslieť typicky, šablónovito, vidí svet zvláštnym spôsobom. Práve preto deti prichádzajú s neobvyklými farebnými kombináciami alebo obrysmi objektov. Dieťa si rozvíja schopnosť neštandardného rozhodovania, ktorá mu pomáha v dospelosti. 

 

Vývoj koncentrácie. Kreslenie blahodarne vplýva na stav nervovej sústavy. Ak sa dieťa zameriava na kreslenie obrázku, zabudne na problémy a upokojí sa.

Prostriedok seba vyjadrenia. Ak dieťa nevie alebo nie je schopné vyjadriť svoje pocity slovne, kreslenie je jedinečný spôsob, ako dostať zadržiavané emócie von.

Vývoj estetiky a vkusu. Objavovať niečo nové a prekvapivé dokáže dieťa aj farebnými pastelkami, fixkami či kriedami. Dieťa sa tak učí vytvárať si svoj vlastný zmysel pre krásu, ktorý bude využívať aj v dospelosti, vybrať si oblečenie s radosťou, oceniť to, čo sa mu páči a užívať si život.

Kreslenie je užitočné a potrebné pre harmonický rozvoj osobnosti. Jedno z riešení ako dieťa viesť ku kresleniu je zaobstarať mu detskú tabuľu.

 

Typy detských tabúľ

Detské tabule môžeme rozdeliť v závislosti od funkčnosti a materiálov, z ktorých sú vyrobené.

  1. Jednostranná detská tabuľa – klasická tabuľa, ktorá sa skladá zo stojanu a pracovnej plochy, na ktorú je možné písať z jednej strany. Často býva vybavená policou, alebo odkladacím priestorom na ceruzky, pastelky, štetce.
  2. Stolné tabule – zvyčajne sú menšie ako 50 cm. Vzhľadom k svojím malým rozmerom patria medzi najkompaktnejšie tabule. Jednoducho ich viete zbaliť a vziať so sebou na výlet, dovolenku, do škôlky alebo do školy. Cenovo sú veľmi dostupné.
  3. Stojanové tabule – tvorí pracovný povrch, ktorý je upevnený vo zvislej a vodorovnej polohe. Môžete na ňu kresliť na stole vo vodorovnej polohe alebo zvislo na stojane podľa požiadaviek dieťaťa. Pracovná doska takejto detskej tabule je zvyčajne magnetická. Pri stojanovej tabuli sa môžete stretnúť aj s papierovou rolkou, ktorá umožňuje dieťaťu osvojiť si prácu s fixkami, farbičkami.
  4. Obojstranná tabuľa – patrí u detí k veľmi obľúbeným, pretože pracovná doska pozostáva z 2 rôznych častí. Z jednej strany má povrch určený najmä na kreslenie kriedami a z druhej strany dieťa môže prejaviť svoju fantáziu a kreatívne kreslenie fixkami. Jeden z povrchov býva magnetický, preto viete pri hre s tabuľou využívať aj magnetky. Obojstranné tabule sú veľmi univerzálne a funkčné. Často bývajú vybavené magnetkami, farebnými pastelkami, hubkou na utieranie alebo kriedami. Pri mnohých tabuliach sa stretneme aj s policou alebo úložným priestorom pre kresliace potreby a držiakom na papier.

 

V akom veku kúpiť pre dieťa tabuľu?

Presnú odpoveď na túto otázku nepoznáme. Záleží to na vývoji a záujmoch každého jednotlivého dieťaťa. Zvyčajne odporúčaný počiatočný vek pre kúpu obojstrannej detskej tabule sa pohybuje od 1,5-3 rokov.

Na čo sa pri kúpe sústrediť

Pred kúpou vždy berte do úvahy všetky parametre, ktoré musí dobrá, vysoko kvalitná a správne veľká detská tabuľa pre vaše dieťa splniť.

  • Výška. Pri kreslení by sa dieťa nemalo hrbiť, ani stáť na prstoch na nohách. Ak chcete, aby tabuľa vydržala čo najdlhšie, kúpte "rastúci" stojan: je to taký, ktorý má funkciu výškového nastavenia nôh.
  • Materiál. Rozhodnutie, z akého materiálu kúpite tabuľu pre vaše dieťa je len na vás. Vybrať si môžete medzi plastovým, dreveným alebo kovovým rámom. Každý z nich má svoje výhody aj nevýhody. Plastové tabule sú ľahké a krásne farebné. Plast však môže ľahko prasknúť, preto si kvalitu plastov pred kúpou overte. Drevo je ekologický a netoxický materiál. Drevené tabule sú praktické a odolné, ale sú o niečo ťažšie ako plastové. Tabule so stojanom vyrobeným z kovu sú veľmi stabilné a pevné. Overte si, či je kovový rám tabule vyrobený z odľahčených materiálov, aby ste sa pri jej presune nezapotili.
  • Veľkosť pracovnej dosky. Treba mať na pamäti, že ak je doska príliš malá, dieťa nemá dostatok priestoru na svoju tvorivosť, preto radšej siahnite po tabuli s väčšími rozmermi
  • Dizajn. Výrobcovia ponúkajú rôzne vyhotovenia, motívy a farebnosti detských tabúľ . Pri výbere dizajnu sa vždy zamerajte na preferencie dieťaťa.

V prípade, že nákup máte dobre premyslený, detská tabuľa bude robiť radosť vašim deťom aj vám niekoľko rokov.

POZRITE SI DETSKÉ TABULE V NAŠEJ PONUKE