Ako vybrať detskú kolobežku

Jazda na kolobežke patrí k najviac príjemným a obľúbeným zábavám detí aj dospelých. Pre pohodlnú jazdu je však podstatný výber správnej kolobežky.

Prečo povedať „ áno“ kolobežke

Máte pochybnosti či je kolobežka naozaj potrebná pre vaše dieťa? Tu je niekoľko dôvodov, prečo kolobežku kúpiť: 

  • Pomáha rozvíjať dieťa fyzicky. Pomocou kolobežky si posilňuje pohybový aparát, svaly na rukách a nohách, rozvíja priestorové myslenie a koordináciu.
  • Kolobežka je oveľa skladnejšia ako bicykel. Zaberá málo miesta a bez problémov ju viete odniesť v rukách či aute.
  • Nezanedbateľnou výhodou kolobežiek je ich cena.

Jazdou na kolobežke sa trénuje pohybový aparát, rozvíjajú svaly a koordinácia pohybov. Okrem toho, jazda na kolobežke je oveľa menej nebezpečná, ako na bicykli, kolieskových korčuliach alebo skateboarde. Kolobežkovať sa môžu deti aj dospelý od 1 roka do 99 rokov. 

Aké typy kolobežiek si môžete vybrať?

Najčastejšie sa kolobežky delia na:

  • trojkolesové kolobežky
  • jednostopové kolobežky (dvojkolesové)

Kolobežky - trojkolky môžeme ďalej rozdeliť podľa toho, kde majú umiestnené 2 kolesá:

  • 2 predné kolesá
  • 2 zadné kolesá

 

Kúpiť kolobežky s dvomi alebo tromi kolesami?

Jazdu na kolobežke odporúčame pre deti od 2 rokov. V období 2-5 rokov je lepšie dať prednosť trojkolesovej kolobežke. Najbežnejší model vhodný pre tento vek sú kolobežky s 2 kolieskami vpredu a jedným vzadu. Trojkolesové kolobežky s dvoma kolieskami vzadu sú tiež vhodné pre deti od 2 do 5 rokov, ale podľa nášho názoru sú menej stabilné v porovnaní s kolobežkami, ktoré majú dve kolesá na prednej strane.

Vo veku 4-5 rokov môžete dieťaťu kúpiť dvojkolesovú kolobežku. V tomto veku už deti vedia dobre držať rovnováhu a sú schopné bez problémov ovládať kolobežku.

222896_kolobezka-skladacia-cars-3

Kolesá - materiál a veľkosť

Kolobežky sa líšia aj podľa veľkosti a materiálu kolies. Jedným s aspektov pri výbere je priemer kolies:

120 mm sú vhodné pre deti od 3 rokov

145 mm - od 4 rokov

180 mm - od 6 rokov

200 mm - od 7 rokov.

Malé kolieska sú určené na plochý a hladký povrchKolesá s väčším priemerom sú rýchlejšie a využijete ich aj na nerovnom povrchu. Platí, že čím väčšie kolesá, tým lepšie ide na nerovnej vozovke.

Kolieska kolobežky sú vyrobené zvyčajne z polyuretánu alebo gumy. Najčastejšie sa stretneme s polyuretánovými kolieskami rôznej tuhosti. Sú rýchle, odolné, ale keďže horšie tlmia nerovnosti sú určené na rovnejšie povrchy.

Gumené kolesá zaručujú pohodlnejšiu jazdu, a na hrboľatej ceste zaisťujú vynikajúce odpruženie. Dokonale sa hodia najmä ku kolobežkám pre staršie deti , a dokonca aj dospelých. Nevýhodou je, že majú väčší valivý odpor, a ak sú nafukovacie hrozí defekt.

 

Výškové nastavenie riadidiel

U väčšiny modelov kolobežiek máte možnosť nastaviť výšku riadidiel pre dieťa ideálnej polohe. Správnu výšku riadenia môžete ľahko určiť podľa polohy rúk a tela dieťaťa. Ruky položené na riadidlách by nemali byť vyššie ako je úroveň hrudníka a dieťa by malo na riadenie jednoducho dosiahnuť, nie sa za ním naťahovať. Pre pohodlný a bezpečný pohyb by mali byť ruky ohnuté v pravom uhle (tesne nad pásom). Príliš vysoko umiestnené riadidlá znižujú ovládateľnosť a manipuláciu s kolobežkou. Pre deti vo veku 2-4 roky odporúčame nastaviteľnú výšku riadidiel kolobežky v rozmedzí 50-75 cm, pre väčšie deti nastavenie riadidiel nad 70 cm podľa výšky dieťaťa.

Doska/platforma

Doska je platforma, na ktorej stojíme - je hlavnou súčasťou kolobežky. Vo väčšine prípadov je v kombinácii s rámom a v zadnej časti má namontované zadné koleso a nožnú brzdu. Vrchná časť dosky by mala byť vybavená protišmykovou vrstvou, ktorá zabráni skĺznutiu nohy počas jazdy. Dĺžka platformy ovplyvňuje ovládateľnosť kolobežky. Čím kratšia je, tým ľahšie sa na nej manévruje, napríklad cez dav ľudí.

Skladací mechanizmus

Skladací mechanizmus je jedna z hlavných výhod kolobežiek. Poskladanú kolobežku viete pohodlne umiestniť do kufra auta alebo ju jednoducho umiestniť na podlahu v kancelárii či doma.

Brzdy

Väčšina kolobežiek má aspoň jednu brzdu. Najčastejšie je používaná nožná brzda, ktorá je umiestnená nad zadným kolesom. Tento typ brzdy je ľahko ovládateľný a spoľahlivý. Modely s väčšími kolesami sú vybavené ručnými brzdami vpredu i vzadu. Brzdenie len prednou ručnou brzdou je trochu nebezpečné pre deti - pri zabrzdení vo vysokej rýchlosti môžu spadnúť.

 

Nezabudnte na ochranné pomôcky

Keďže jazdu na kolobežke budú pravdepodobne sprevádzať pády, nezabudnite na ochranné pomôcky, ako helmu na hlavu, chrániče kolien a lakťov.

 

Rady na záver

Pri výbere kolobežky pre dieťa sústreďte vašu pozornosť na modely s nastaviteľnou výškou rukoväte. Skvelou voľbou sú kolobežky z odolného kvalitného hliníka, ktoré už obsahujú brzdové systémy, sú odolné, ľahké a jednoducho ovládateľné. Navyše sa dajú jednoducho skladať, takže nezaberajú veľa miesta.

Pri výbere detskej kolobežky berte do úvahy aj názor a prianie dieťaťa, aby kolobežka nezapadla v kúte prachom.

Prajeme vám úspešný výber!