Ako vybrať hraciu deku pre dieťa

Jedinečný priestor pre hru, zábavu i rozvoj  poskytnete vášmu dieťatku detskou hracou dekou. Ale ako si vybrať z bohatej a pestrej ponuky deku, ktorá vaše dieťa zabaví?

V prvých rokoch života sa vaše dieťatko neuveriteľne rýchlo vyvíja, a preto je dôležité, aby ste mu poskytli dostatok podnetov, ktoré stimulujú jeho zvedavosť, chuť objavovať a skúmať všetko nové. Podporiť zdravý vývoj dieťatka, a zároveň vytoriť podnetné prostredie pre hru i učenie, dokážete rozvojovou podložkou. Detská hracia deka prispieva k rozvoju zmyslov, hrubej i jemnej motoriky, celkovej koordinácii dieťaťa. Hra na rozvojovej podložke aktívne stimuluje zvukové, sluchové a hmatové zmysly dieťaťa a zvyšuje jeho inteligenciu. V tomto článku sme sa pokúsili zhromaždiť základné tipy a triky, ktoré vám môžu pomôcť pri výbere a kúpe rozvojovej podložky.

Ako vybrať hraciu deku pre dieťa

1. Pri výbere detskej hracej deky v prvom rade myslite na vek dieťaťa, pre ktoré rozvojovú podložku chcete kúpiť. Pre dieťatko, ktoré leží ešte len na chrbte, vyberajte hraciu deku s oblúkom, na ktorom sú upevnené závesné hračky. Čím je hračiek na oblúku zavesených viac, tým lepšie. Pokiaľ sa už dieťatko batolí, dokáže sa otáčať, potom sa pozrite po rozvojovej podložke s vyvýšenými bokmi, ktoré udržia dieťatko na podložke a poskytnú mu bezpečnú ochranu. Dieťa, ktoré už dokáže na brušku dvíhať hlavičku, zaujmete farebne pestrou rozvojovou podložkou s rôznymi textúrami a interaktívnymi prvkami: šuštiace zvieratko, pískajúce slniečko, zrkadlo...., ktoré stimulujú jeho zvedavosť.

148112_done-by-deer-podlozka-aktivna-sea-friends-modra

2. Deti milujú všetko dávať do pusy a ochutnávať a hracia deka nebude výnimkou. Keďže kupujete hračku pre dieťa, ktoré všetko skúma rukami a ochutnáva pusou, pri výbere hracej podložky je kvalita materiálu, z ktorej je hračka a jej komponenty vyrobené, veľmi dôležitým kritériom. Materiály, z ktorých je rozvojová podložka pre deti vyrobená, musia byť pre dieťa maximálne bezpečné. Tkanina musí byť pevná, aby neprišlo k jej pretrhnutiu. Nesmie púšťať farbu a obsahovať toxické látky. Na dotyk by mala byť príjemná a jemná, a preto je lepšie vyberať rozvojovú podložku zhotovenú z prírodných materiálov. Jemná detská pokožka by mala prichádzať do styku len s jemnými mäkkými látkami. Myslite tiež na to, že hraciu deku musíte udržiavať čistú, a preto si pred jej kúpou pozriete, či viete podložku na hranie oprať v práčke.

3. Hracia deka by mala obsahovať aspoň 5 rôznych hračiek, aby ste ich vedeli dieťatku obmieňať. Hračky by mali byť vyrobené z rôznych materiálov, mali by sa líšiť farbou, tvarom, veľkosťou i zvukom, ktorý vydávajú. Pestrosť hračiek pomáha stimulovať hmatové, sluchové a zrakové vnímanie detí a povzbudzuje ich k aktivite, čím sa rozvíja ich jemná i hrubá motorika.

 

4. Všetky hračky, ktoré sú súčasťou detskej hracej deky musia byť dostatočne veľké, aby ich dieťa nemohlo za žiadnych okolností prehltnúť. Nemôžu obsahovať malé časti, ktoré by sa mohli odtrhnúť, odlepiť a dieťatko by sa nimi mohlo zadusiť. Hrany závesných hračiek musia byť bez ostrých hrán. Každá hračka by mala byť ľahká, aby si ňou dieťatko neublížilo a vedelo ju chytiť do rúk. Presvedčte sa, že hračky sa dajú z podložky ľahko zvesiť. Umožní vám ich nielen striedať, ale aj ľahšie ich udržíte čisté.

5. Pri hracej deke, ktorá má svetelné a hudobné efekty, by hudba mala byť príjemná, upokojujúca. Sluchu dieťaťa neprospieva hlasná hudba, pretože môže prísť k jeho poškodeniu.

6. Závesné hračky vyrobené z plastu nemôžu vydávať nepríjemný zápach a spoje hračky musia byť pevné a hladké, aby sa dieťatko pri hre neporanilo.

7. Pri výbere rozvojovej podložky s elektronickým modulom, dajte prednosť takej, pri ktorej elektronické časti viete bezpečne vybrať. Umožní vám to ľahšie udržať hraciu deku čistú.

 

Výhody rozvojovej podložky

1. Jej kompaktné rozmery a nízka váha vám umožnia deku ľahko a rýchlo zložiť / rozložiť a vziať kdekoľvek so sebou.

2. Odnímateľné hračky môžete dieťatku upevniť na kočíkpostieľkuautosedačku.

3. Využijete ju od prvého mesiaca dieťatka. Pre staršie dieťa môže poslúžiť ako príjemná podložka na sedenie pri hre s inými hračkami. Dieťatko sa pomocou nej môže učiť spoznávať farby, tvary, rozpoznávať zvuky, naučiť sa orientovať v priestore – pochopí význam slov hore – dole.

4. Rozvojovou hracou dekou poskytnete dieťaťu jedinečné prostredie pre hru, zábavu a jeho rozvoj. Dieťatko si trénuje jemnú motoriku, zdokonaľuje celkovú koordináciu. Stimulujú sa jeho zrakové, sluchové a hmatové vnemy. Farby, tvary a zvuky podnecujú dieťa k aktivite. Hudobné prvky deti nielen zabavia, ale prispievajú aj k rozvoju sluchu. Dieťa sa učí postupne vnímať jednotlivé tóny, melódie, rytmus. Kontakt s rôznymi typmi povrchu rozvíjajú hmatový vnem detí. Rozvojové podložky s motívom zvieratiek sú jedinečným prostriedkom na spoznávanie zvieratiek, napodobňovanie zvukov a prispievajú aj k rozvoju slovnej zásoby.

5. Aj keď pozornosť malých detí je krátkodobá, správne zvolená hracia podložka dokáže dieťatko upútať a mama si môže vychutnať, aj keď len krátko, chvíľky, keď sa dieťa dokáže zabaviť samé.

Široká škála detských výrobkov vám dáva možnosť vybrať tú najlepšiu rozvojovú podložku pre vaše dieťa. Detské hracie deky a všetky výrobky pre deti do našej ponuky starostlivo vyberáme. Ponúkame len tovar od overených výrobcov, ktorí kladú v prvom rade dôraz na bezpečnosť a kvalitu svojich produktov. 

Zažívajte spolu s vašimi deťmi jedinečné chvíle zábavy, objavovania  a radosti.