Čo zvážiť pri výbere detskej trojkolky?

Ako pre dieťatko vybrať tú najlepšiu trojkolku? Náš sprievodca vám pomôže pochopiť, ako sa správne rozhodnúť a na čo si dať pri výbere pozor.

Detská trojkolka patrí k obľúbenému spôsobu prepravy detí počas jari a leta. Ak už dieťa vyrástlo a už viac nechce sedieť v kočíku, trojkolka je ideálnym riešením. Umožní dieťaťu získať nezávislosť a spoznávať veľa nových zaujímavých vecí na svete. Deti sa na nej naučia vykonávať viac činností: pedálovať, otáčať volantom, koordinovať pohyby a orientovať sa v priestore. Nehovoriac o tom, že jazda na trojkolke motivuje deti k pohybovej aktivite a prináša im veľa zábavy. Deti vnímajú jazdu ako hru a na trojkolke rady nasledujú dospelých kdekoľvek.

V súčasnej dobe nájdete v obchodoch celý rad detských trojkoliek, čo pre rodičov znamená ťažkú voľbu pri výbere pohodlného, bezpečného a odolného modelu pre ich dieťa. Chcete pre svoje dieťatko vybrať tú najlepšiu trojkolku? Náš sprievodca vám pomôže pochopiť, ako sa správne rozhodnúť a na čo si dať pri výbere pozor.

Na čo sa pri výbere trojkolky pre deti zamerať?

Skôr ako sa rozhodnete kúpiť detskú trojkolku, musíte si ujasniť niekoľko kritérií. Pri jej výbere zohľadnite vek dieťaťa, kvalitu, bezpečnosť a funkčnosť trojkolky. Okrem týchto kritérií zhodnoťte dizajn, celkový vzhľad trojkolky a samozrejme aj cenu.

Sedadlo trojkolky

Sedadlo by malo byť ergonomicky tvarované, aby vášmu dieťatku poskytlo potrebný komfort a zdravé sedenie. Sedadlo trojkolky určenej pre menšie deti musí byť vybavené operadlom a bezpečnostnými pásmi, aby sa zabránilo vypadnutiu a pádu dieťaťa. Bezpečnosť najmenších detí tiež zvyšuje ochranné madlo okolo sedadla, ktoré plní rovnakú funkciu ako bezpečnostné pásy. Ak už dieťatko sedí samostatne a ochranné madlo už nepotrebuje, viete ho jednoducho demontovať.

Dávajte pozor aj na materiál, z ktorého je sedadlo vyrobené. Plastové sedadlo je zvyčajne klzké, a preto je najlepšie zvoliť trojkolku, ktorá má na sedadle malé gumové „škvrny“. K dispozícii sú i trojkolky so sedadlom s mäkkou vložkou, ktorá zaisťuje maximálne pohodlie dieťaťa.

Pre dieťa mladšie ako 1 rok vyberajte trojkolku, ktorá má bezpečnostné pásy s 5-bodovým zapínaním, poskytnú dieťaťu väčšiu ochranu ako len pásy s 3-bodovým zapínaním. Ochranné madlo menším deťom poslúži aj ako praktická opora rúk, keďže ešte nedočiahnu na riadidlá, ale staršie deti už obmedzuje v pohybe.

Pedále a stúpačky na nohy

Ďalším bodom, ktorý vyžaduje vašu pozornosť pri výbere detskej trojkolky, sú pedále a stúpačka na nohy dieťatka. Ročné dieťa ešte nevie šliapať samostatne, preto bude mať nohy položené na podložke. Pre malé deti je výhodnejšie, keď je stúpačka dostatočne široká, pretože nôžky dieťaťa sa z nej nebudú šmýkať. Uistite sa tiež, že sa dá ľahko odmontovať, alebo sklopiť, aby nezavadzala dieťaťu, keď začne na trojkolke jazdiť samostatne.

Pri menších deťoch je ideálnou voľbou detská trojkolka s funkciou zamknutých pedálov, ktorá vám umožní odpojiť koleso. To znamená, že pedále sa pri pohybe trojkolky neotáčajú. Vyhnete sa tak riziku poranenia nôh dieťatka otáčajúcimi sa pedálmi.

Odporúčame vyberať trojkolku s dlhšími a širšími pedálmi s protišmykovou úpravou. Menšie pedále sú pre deti nepríjemné – nôžky im z nich ľahko skĺznu.

Vodiaca tyč trojkolky

V súčasnosti takmer všetky detské trojkolky majú vodiacu tyč - rukoväť pre rodičov, ktorou dokážu ovládať trojkolku. Vo veku, keď začne dieťatko samostatne používať pedále, vodiacu tyč u väčšiny modelov viete odmontovať. Pre vaše väčšie pohodlie by ste mali vyberať výškovo nastaviteľnú rukoväť, určite nebudete chcieť chodiť po ulici v ohnutej polohe. Ďalším dôležitým faktorom je skutočnosť, či pomocou vodiacej tyče viete ovládať predné koleso trojkolky. Ovládanie predného kolesa pomocou vodiacej tyče značne zjednodušuje manipuláciu trojkolky. Pozor, mnohé vodiace tyče neovládajú predné koleso, takže jazda a riadenie trojkolky je pre rodiča náročnejšie.

Všimnite si tiež, či sa rukoväť ľahko otáča a či je dostatočne pevná. Myslite aj na to, či vodiacu tyč viete jednoducho odstrániť. Oceníte to nielen v prípade, ak budete chcieť trojkolku prevážať v aute, ale aj v čase, keď vaše dieťa sa nebude chcieť v trojkolke už len voziť, ale bude chcieť na nej jazdiť samé.

Kolesá

Pri výbere majte na pamäti, že trojkolka má lepšie manévrovacie schopnosti, keď má masívne kolesá. S malými kolesami sa po nerovných terénoch jazdí ťažko.

Kolesá trojkoliek sa vyrábajú z rôznych materiálov:

  • Plastové – pútajú farebnosťou a cenou. Mínusom je, že nie sú odolné proti nárazom (môžu sa zlomiť), rýchlo sa opotrebujú, prenášajú silné vibrácie najmä na nerovnom povrchu a sú hlučné.
  • Plastové + pogumované - sú tvorené plastovým ráfikom a pogumované tenkým a úzkym pásikom gumy. Majú výhody a nevýhody plastových koliesok, ale sú o niečo lepšie pri pohybe na nerovnom povrchu, lepšie tlmia vibrácie, hluk a menej sa opotrebúvajú.
  • Pevné gumy - pozostávajú z tvrdého, pevného ráfika a pevnej pneumatiky. Tieto pneumatiky nie sú plnené vzduchom, nie sú preto náchylné k prerazeniu. Na druhej strane, tieto kolesá horšie absorbujú otrasy a vibrácie ako vzduchom plnené kolesá.
  • Polyuretánové - sa skladajú z ráfika a pevnej pneumatiky. Vlastnosťami sa podobajú kolesám z pevnej gumy.
  • Gumové nafukovacie - pozostávajú z tuhého ráfika a pneumatiky naplnenej stlačeným vzduchom. Medzi ich výhody patrí dobré tlmenie nárazov, pevnosť a nízka hlučnosť. Nevýhodou je zvýšené riziko prepichnutia pneumatiky.

Doplnky k trojkolkám

Trojkolky pre deti ponúkajú rôzne doplnky, ktorými zaistíte zvýšené pohodlie vašim ratolestiam počas jazdy. Niektoré trojkolky ponúkajú viac, niektoré menej doplnkov, ako sú napríklad slnečná strieška, úložný plastový košík, hrací pultík, taška/batoh na odloženie drobností a pod. Výber doplnkov, rovnako ako dizajn a farba detskej trojkolky do veľkej miery podlieha vkusu a prianiu rodičov detí.

Ak už viete, aká trojkolka bude najviac vyhovovať vám a vášmu dieťatku, pustite sa do nakupovania :-) Pozrite si našu ponuku a vyberte si tú najlepšiu trojkolku.