Stavebnica - hračka pre malých i veľkých

Rozmýšľate nad kúpou detskej stavebnice, ale neviete, ktorá bude vášmu dieťatku najviac vyhovovať?

Stavebnice majú veľký význam vo vývoji dieťaťa. Stavebnice patria už roky k najobľúbenejším detským hračkám a aj v dnešnej dobe prispievajú k vzniku a k zdokonaleniu niektorých užitočných vlastností a zručností  detí.

Pri výbere detskej stavebnice zoberte  do úvahy nuansy, rovnako, ako keď kupujete iné hračky. Po prvé, dávajte pozor na materiál, z ktorého je stavebnica vyrobená. Premýšľajte o tom, od akého výrobcu hračku kupujete, či je kvalitná, a predovšetkým pre zdravie detí bezpečná. Po druhé, berte do úvahy vek a pohlavie dieťaťa.

Stavebnice pre deti si môžete vyberať z rôznych materiálov, dreva, plastu, kovu, ale aj magnetické, stavebnice z kartónu a ďalších materiálov.

Stavebnice pre najmenších

Pre najmenšie deti sú v ponuke kocky z dreva a plastu. Pri výbere zamerajte svoju pozornosť predovšetkým na veľkosť jednotlivých dielikov a bezpečnosť materiálového zloženia, pretože malé deti majú silnú potrebu skúmať všetko ešte prostredníctvom úst. Stavebnice pre najmenšie deti musia mať oblé hrany a povrch dielikov musí byť starostlivo opracovaný, aby neprišlo k zraneniu dieťatka. Kocky v tomto type stavebníc vynikajú svetlými farbami, ktoré stimulujú zrak, a veľkými tvarmi, čím sa zabráni nechcenému prehltnutiu alebo vdýchnutiu malých dielikov . Jednotlivé kocky majú do seba ľahko zapadať a tiež dieťa nemá mať problém s ich rozoberaním.

Skladanie, rozkladanie kociek pozitívne vplýva na rozvoj jemnej detskej motoriky. Vyvíja a zdokonaľuje sa logické myslenie. Dieťa si opakovaným skladaním začne uvedomovať, ako správne postaviť základy, zvoliť veľkosť a počet kociek, potrebných pre jeho stavebné dielo.

Aby aj najmenšie dieťa dokázalo precítiť radosť z hry s kockami a tiež pochopilo princíp skladania i rozkladania, musíte mu hru s kockami názorne predviesť a následne byť pri prvých stavebných pokusoch nápomocný, pretože pre dieťa je ťažké ihneď pochopiť, ako a čo má urobiť, aby dosiahlo želaný výsledok. Hra s kockami je pre neho nová, zaujímavá a vzrušujúca.

Stavanie kociek ocenia rodičia všetkých detí, pretože deti sa učia trpezlivosti a sústredeniu. Stimuláciou je tiež skvelý pocit, ktorý dieťa získa po zložení vlastného výtvoru z kociek. 

131006_teddies-kocky-stavebnica-drevo-100-ks-vkladacka-12m

131006-3_teddies-kocky-stavebnica-drevo-100-ks-vkladacka-12m

 

 

Stavebnice pre chlapcov

Detské stavebnice to nie sú dnes už len kocky. Nájdeme medzi nimi skladacie autíčka, zvieratká, väčší chlapci si môžu poskladať vlastné garáže, policajné stanice, záchranné stanice, pirátske lode... Medzi najobľúbenejšie patria stavebnice s vl

 

 

Stavebnice pre dievčatá

Stavanie kociek nie je vyslovene chlapčenská hra a svetoví dizajnéri hračiek myslia aj na dievčatá. Stavebnice pre dievčatá, okrem toho, že majú zvyčajne pastelové farby, majú tiež svoj osobitý štýl. Medzi dievčenskými stavebnicami nájdeme celý rad domov a zámkov s pôvabnými balkónmi, schodiskami, vežičkami. Často obsahujú figúrky princezien, princov, rytierov, a tak sa dieťa po zložení jednotlivých dielov môže začať ihneď hrať.

 

Hra detí so stavebnicami podnecuje tiež detskú kreativitu, predstavivosť a rozvíja fantáziu. Pri hre si deti rozširujú slovnú zásobu, vytváraním príbehov aj komunikačné a jazykové zručnosti. Väčšinou si jednotlivé sady stavebníc môžete ľubovoľne rozširovať a vzájomne kombinovať a deti si tak môžu vytvárať vlastné mestečká.

 

Pri výbere stavebnice berte do úvahy záujmy vášho dieťaťa, vek a úroveň náročnosti. Stavebnice prinášajú deťom veľa radosti z hry, zábavy a sú zdrojom dobrej nálady, preto je stavebnica stále skvelý darček pre všetky vekové kategórie detí.

Viac stavebníc nájdete tu