Kolíska, ležadlo, hojdačka pre bábätko - čo si vybrať?

Nie každá z nás môže nosiť svoj malý uzlíček celý deň v náručí. V prvých mesiacoch po narodení bábätka sú skvelým pomocníkom rodičov kolísky alebo jej moderné varianty – detské ležadlá a hojdačky pre bábätká. 

Už naši predkovia pochopili, že plačúce dieťatko sa jemným hojdaním rýchlejšie upokojí. Jemný kolísavý pohyb bábätko dôverne pozná ešte z maternice. 

Moderná kolíska

Dnešné kolísky sú veľmi podobné tým, v ktorých uspávali deti naše babičky a prababičky. Okrem klasických drevených či prútených kolísok sú mnohé  kolísky doplnené inteligentným elektronickým systémom. Vďaka nemu môžete dieťatku zapnúť svetlo, jemné vibrácie či uspávanku a bábätko sa rýchlejšie upokojí. Kolísku môžete využívať nielen pri utíšení dieťatka, ale do 6 mesiacov poslúži bábätku ako bezpečné miesto pre spánok.

128690_multifunkcna-koliska-postielka-pre-miminko-new-baby-hviezdicky-siva (1)

Detské lehátko

V dnešnej dobe má kolíska mnoho modifikácií. Výrobcovia potrieb pre deti  ponúkajú rodičom niekoľko typov ležadiel a hojdačiek pre bábätká. Detské lehátko je skvelá  pomôcka pre rodičov. Bábätko získava v lehátku širší rozhľad o svojom okolí a získa možnosť pohodlného odpočinku. Väčšina detských ležadiel má snímateľný poťah, ktorý viete oprať v práčke, a tak môžete lehátko využiť počas prvých príkrmov namiesto jedálenskej stoličky.

137894-7_ingenuity-hojdacka-konvertibilna-vibrujuca-s-melodiou-raylan-2v1--0m-do-9-kg

Detské lehátko vďaka nízkej hmotnosti a malým rozmerom jednoducho premiestnite, a tak sa môžete venovať domácim prácam a zároveň mať dieťatko neustále na očiach. Ponuka detských lehátok je dnes skutočne veľká a pestrá. Nájdete v nej lehátka klasické, vibračné až po multifunkčné hojdačky pre bábätká.

Klasické ležadlo pre deti

Klasické detské ležadlo pre deti vyhovuje rodičom, ktorí z nejakých dôvodov odmietajú vibračné lehátka a elektronické hojdačky, ale chcú svojmu bábätku poskytnúť bezpečné prostredie pre oddych a hru.

163415-2_eko-kos-mojzisov-pre-babatko-natural-so-stojanom-matrac-prislusenstvo-hydrangea

Kovová konštrukcia umožňuje jemné kolísanie rukou a dostatočne široká plocha na ležanie vytvára pre dieťatko pohodlný priestor pre oddych. Lehátko môžete využiť ako kolísku, ktorú mechanicky rozhojdáte, alebo ho viete zafixovať do pevnej polohy.  Lehátko je ľahké, nezaberá veľa miesta a vďaka 2 popruhom ho bez problémov premiestnite, kde potrebujete. Polohovanie chrbtovej opierky umožňuje používať lehátko aj počas prvých príkrmov. 

Súčasťou mnohých ležadiel je aj snímateľný kolotoč či hrazdička so závesnými hračkami, a tak sa z lehátka stane nielen miesto pre relax, ale aj zábavu počas dňa. Detské lehátko môžete bez obáv využívať od prvých dní po narodení dieťatka. Dieťatko v lehátku vždy zapnite bezpečnostnými pásmi. Nenechávajte ho bez dozoru dospelej osoby. Ležadlo prestaňte používať podľa pokynov, ktoré uvádza výrobca v návode na použitie.

 

Interaktívne ležadlá pre deti

Interaktívne detské lehátko je už doslova multifunkčným hracím centrom. Výrobcovia detských potrieb sa predbiehajú vo vylepšovaní kresielok pre deti. Nájdete medzi nimi ležadlá s vibráciami, hojdaním, melódiami, svetlom, hrazdičkou či kolotočom. Jedinečný dizajn a množstvo funkcií vytvárajú pre dieťa útulné miesto pre relax i zábavu.

Anatomický tvar sedla chráni chrbtové svaly pred nadmerným napätím a mäkké polstrovanie dáva dieťaťu pohodlie. Väčšinu poťahov viete z konštrukcie sňať a oprať v práčke. Pri novorodencoch je praktickým doplnkom opierka hlavičky. Pri väčšine lehátok môžete polohovať opierku chrbta, a tak ležadlo prispôsobiť aktuálnym potrebám dieťatka.

Hojdacie a vibrujúce lehátka môžete bez obáv používať už od narodenia. Pri kúpe venujte pozornosť kvalite materiálu, konštrukcii, funkciám, ktoré od lehátka vyžadujete, a maximálne stanovenej nosnosti, pretože tá sa pohybuje od 9 do 15 kg. Pri jej prekročení môže byť používanie lehátka pre dieťatko už nebezpečné. 

Hlavnou výhodou týchto zariadení je ich mobilita. Vďaka nízkej hmotnosti ležadlo umiestnite nielen na podlahu, ale aj na posteľ či stôl. V ležadle máte dieťatko pri sebe aj vtedy, keď potrebujete navariť alebo upratať.

Hojdačky pre bábätká

Hojdačky pre bábätká sú špeciálne navrhnuté tak, že napodobňujú kolísavý pohyb v náručí mamy, ktorý je pre bábätko dôverne známy. Navrhnuté sú pre novorodencov a dojčatá do dovŕšenia hmotnosti  9-10 kg. Umožňujú  nastaviť opierku chrbta v niekoľkých polohách, zvoliť smer, rýchlosť a čas hojdania. Ich súčasťou je aj svetelný a hudobný panel, ktorý pomáha navodiť pokojnú atmosféru.  Počas dňa dieťatko v hojdačke môže pohodlne sledovať svoje okolie, alebo ho zabavia hračky na závesnej hrazdičke alebo kolotoči, ktoré bývajú súčasťou takýchto hojdacích centier.

Bezpečnosť

Všetky detské ležadlá a hojdačky pre bábätká majú 3 až 5 - bodové bezpečnostné zapínanie, ktoré chráni dieťatko pred vypadnutím. Nikdy však dieťatko v lehátku nenechávajte bez dozoru dospelej osoby. Niektoré typy detských ležadiel jednoducho premeníte na hojdacie kresielko pre staršie dieťa.K obľúbeným lehátkam patria lehátka s vibráciami, melódiou a kolotočom.Či sa už pre detské ležadlo ešte len rozhodujete, alebo ho už doma máte, pri jeho používaní dbajte na pokyny výrobcu. Interaktívne lehátko pre deti je skvelým pomocníkom, ale nedokáže nahradiť mamu ani otca, a preto bábätko nenechávajte v lehátku celý deň.

 

Pozri viac lehátok