Bábika - akú kúpiť?

Chcete vašu malú princeznú potešiť bábikou, ale neviete si vybrať? Máte dilemu, či je bábika vhodnou hračkou pre chlapca? Odpovede nájdete v našom malom sprievodcovi pri výbere bábiky.

Bábika je najobľúbenejšia a najpopulárnejšia hračka dievčat už niekoľko storočí. Často je tiež dôverným priateľom a strážcom detských tajomstiev. Hry na mamu zohrávajú vo vývoji detí dôležitú úlohu aj v dobe technológií, počítačov a moderných hračiek. Hra dieťaťa s obľúbenou bábikou podnecuje fantáziu, predstavivosť, rozvíja komunikačné schopnosti a sociálne zručnosti. Deti si vytvárajú rôzne príbehy, napodobňujú správanie dospelých, čím získavajú a rozvíjajú svoje skúsenosti.

Asi do obdobia 3 rokov prináša hra s bábikami veľkú radosť nielen dievčatám, ale aj chlapcom. Podobne ako dievčatá pri hre kopírujú správanie matky, chlapci imitujú rolu otca v rodine. Pri hrách s bábikou dokážu deti ľahšie vyjadriť svoje pocity, postoj ku konkrétnej situácii, ktorá ich trápi, a preto sú bábiky rovnako dôležité v živote dievčat i chlapcov.
Dievčatá si pre hre s bábikami skúšajú úlohu ako budúcej matky a ženy, so všetkými atribútmi ženskosti. V role matky si zdokonaľujú jemnú motoriku, získavajú sociálne zručnosti, ale tiež si kompenzujú svoje závislého postavenie na dospelých, a tak presadzujú svoju prevahu pri hrách s bábikou. Deti pri hrách s bábikou tlmočia slová dospelých.

Podľa toho, akú bábiku pri hrách dieťa preferuje, sa môžete dozvedieť viac o záujmoch a potrebách vášho dievčatka.

Akú bábiku vybrať

Dnes si skutočne môžete vybrať bábiky z bohatej ponuky, ale pri kúpe bábiky pre vašu malú mamičku berte do úvahy aj niekoľko dôležitých faktorov.
Pre deti do jedného roka vyberajte handrovú bábiku. Materiál takejto hračky musí byť kvalitný a na dotyk jemný. Mäkké telo a nízka váha umožňujú dieťatku s prvou bábikou jednoduchú manipuláciu. Prikloňte sa k jasným farbám a usmievavému výrazu tváre, ktoré priťahujú pozornosť a záujem detí.

Pre rozvíjaní jemnej motoriky detí sú skvelým prostriedkom didaktické bábiky. Pri ich obliekaní, vyzliekaní sa deti učia zapínať gombíky, zips, zaväzovať šnúrky.

115040_luxusna-hovoriaca-detska-babika-dievcatko-berbesa-kristyna-52cm

 

Asi v 18 mesiacoch dievčatá začínajú imitovať rolu matky. Pri hre s bábikou opakuje malá mamička všetky činnosti, ktoré prežíva sama. Bábiku kŕmi, uspáva, kúpe, kočíkuje. Pozornosť starostlivých malých mamičiek pútajú bábiky s výzorom bábätka. Radosť im spravíte bábikou vydávajúcou zvuky bábätka, ako plač, smiech, prvé slová detí – mama, tata.

 

Keďže v tomto veku, deti milujú svoje bábiky obliekať a vyzliekať, pri kúpe myslite tiež na to, aby manipulácia detí s oblečením bábiky bola ľahká a dieťa ju zvládlo aj bez pomoci dospelých.

Vo veku asi 3 rokov si pozornosť dievčat získavajú bábiky s realistickými funkciami, ktorými pripomínajú skutočné dieťa.  Bábika je, plače, smeje sa, pije, ciká a je schopná imitovať ďalšie činnosti typické pre dieťa. Vo svete si svoju popularitu vďaka svojmu realistickému prevedeniu získali bábiky Zapf Creation od nemeckého výrobcu.

116309_luxusna-hovoriaca-detska-babika-dievcatko-berbesa-natalka-40cm

 

Dokonalý zážitok z hry s bábikou v tomto období podporíte vhodnými doplnkami pre hry s bábikou.

 

 

Bábika sa môže stať kamarátkou, sestrou, ale tiež vám pomôže pripraviť staršie dieťa na príchod súrodenca.

Vo veku asi štyroch rokov chcú už aj malé princezné upútať pozornosť, získať obdiv a v živote dievčat sa objavujú bábiky zdôrazňujúce ženskú krásu.

Populárne bábiky Barbie, Princezné, Víly, Hrdinky detských seriálov a rozprávok

Ako vidíte, bábika zohráva v živote dievčaťa dôležité úlohu, takže pri jej kúpe zohľadnite vek vašej malej princeznej. Tiež dávajte pozor na jej veľkosť i váhu, aby s ňou dievčatko vedelo ľahko manipulovať. Pozornosť sústreďte aj na to, či malá princezná túži po bábike, ktorú môže kúpať, česať, kŕmiť a prezliekať. A pri tých najmenších mamičkách je závažným faktorom aj čistenie bábiky.