Voziť deti v smere či protismere jazdy?

Použiť autosedačku v smere či protismere jazdy? Je dokázané, že jazda v protismere je pre deti bezpečnejšia.

Je dokázané, že jazda v protismere je pre deti bezpečnejšia. Zabezpečuje lepšiu ochranu hlavičky, krku, chrbtice a nožičiek. Preto je najlepšie voziť deti čo najdlhšie v protismere.

Koncepciu jazdy detí v protismere vyvinula automobilka Volvo a vďaka preukázateľným výsledkom bola prijatá v roku 2013 nová norma pre autosedačky iSize ECE R129. Najnižšiu úmrtnosť detí pri nehodách do veku 6 rokov majú vo Švédsku, kde v protismere jazdy vozia väčšinu detí až do 4 rokov.

Sedenie detí v autosedačke počas jazdy autom podporujú aj názory nezávislých expertov.

Európe platia súčasne dve právne normy pre detské autosedačky: R44 04 a ECE R129 (i-Size) a jednu z nich musí vaša autosedačka spĺňať. Je len na vás, pre akú autosedačku sa rozhodnete.

Najnovšia norma i-Size stanovuje pre autosedačky pokročilejšie bezpečnostné štandardy na základe aktuálnejších bezpečnostných dát. Klasifikuje ich na základe veku a výšky dieťatka, takže poskytuje rodičom jasnejší prehľad o tom, či je autosedačka vhodná pre ich dieťa.

Tento typ detskej autosedačky:

  • spĺňa predpísané crash testy, vrátane bočných nárazov
  • má vnútorné viacbodové pásy
  • je určený pre deti od narodenia po dosiahnutie výšky 105cm.

Do 15 mesiacov veku musí byť dieťa v aute prepravované len v protismere jazdy.

Autosedačky vyrobené podľa normy iSize, majú isofixový systém upínania, a teda ich montáž je možná len v autách, ktoré umožňujú upnutie pomocou isofixu.

 

Chcem vidieť viac autosedačiek