Prečo používať ISOFIX

Viete čo je ISOFIX a prečo ho používať?

ISOFIX je najbezpečnejší spôsob uchytenia autosedačky v aute, pri ktorom sa detská autosedačka prepojí s konštrukciou vozidla pomocou pevných strmeňov; tie zapadajú do úchytiek pevne pripojených ku konštrukcii vozidla. ISOFIX je medzinárodný štandard (ISO 13216) ukotvenia detskej autosedačky.

Prečo si mám vybrať autosedačku s Isofixom?

Praktickou výhodou systému ISOFIX je jednoduchá montáž sedačky do vozidla, ktorú zvládne každý.  

A z bezpečného hľadiska systém ISOFIX pomáha znížiť riziko zranenia detí v prípade nehody pevným a spoľahlivým prepojením sedačky s vozidlom.

Pohodlnosť a nevedomosť pri výbere a upevnení autosedačky pre deti nie je v tomto prípade na mieste, pretože množstvo detských sedačiek, ktoré sa upínajú pomocou bezpečnostných pásov, je pripevnených zle, alebo dokonca nie sú prichytené vôbec. Chybné fixovanie autosedačky môžu mať pri nehode dramatické až fatálne následky.

Ako zistím či mi pasuje isofixová sedačka do môjho auta? 

Pozrite sa na sedadlá auta, či obsahujú Isofix konektory. Nachádzajú sa medzi sedacou a opierkovou časťou sedadla a vyzerajú ako kovové oká. Na poťahoch auta sa zvyčajne nachádza aj nápis „isofix“. Autá vyrobené od roku 2001 vyššie by mali tento kotviaci systém už obsahovať, ale informáciu o prítomnosti isofixového systému určite nájdete aj v manuáli vozidla.

isofix-stitok

K niektorým autosedačkám treba pred ich upevnením vo vozidle najprv dokúpiť isofix základňu, ktorú „nacvaknete“ na isofix úchyty a následne na túto bázu nasadíte autosedačku.

Mnohé autosedačky majú už isofix zabudovaný v podstavci autosedačky. V takomto prípade z podstavca-základne-bázy jednoducho vysuniete isofix konektory a spojíte ich s isofixovým úchytom na sedadle auta.

Čo je Top theter pás? 

Trojitú ochranu pre vaše dieťa zabezpečuje ISOFIX s troma kotviacimi bodmi. „Klasické“ isofixové zapínanie má 2 kotviace body a Top Theter – prídavný bezpečnostný pás je tretím kotviacim bodom detskej autosedačky. Výrazne pomáha eliminovať pohyb dieťaťa dopredu a obmedzuje tiež rotáciu sedačky pri autonehode.

Top Theter – prídavný bezpečnostný pás je súčasťou autosedačky. Disponuje ním aj moja autosedačka BRITAX RÖMER Trifix, ktorá je na fotografii.

Ak chcete využívať bezpečnostné upevnenie autosedačky systémom Top Theter, musí mať auto bod, ktorý umožňuje takéto uchytenie. Opäť prezrite vaše auto. Bod pre prídavný bezpečnostný pás môže byť v batožinovom priestore alebo na zadnej strane sedadla.

Pri niektorých sedačkách s Isofixom sa stretneme namiesto Top Theter pásu s tzv. opornou nohou, ktorá plní funkciu tretieho kotviaceho bodu.

Zabraňuje prepadnutiu autosedačky v prípade autonehody, teda v prípade nehody drží autosedačku so základňou stále v rovnej polohe. Pred kúpou tohto typu autosedačky, skontrolujte podlahu vášho auta. Podporná noha, aby splnila svoj bezpečnostný účel, potrebuje pevnú podlahu, preto nevyhovuje dutá podlaha, napríklad s úložným priestorom.    

Ak  vaše auto neobsahuje isofix úchyty, musíte autosedačku prichytiť pásmi v aute. Dbajte však vždy na správnu montáž! Pred každou jazdou v aute skontrolujte, či je sedačka pevne uchytená! Pred uchytením sa odporúča bezpečnostný pás úplne vytiahnuť až na doraz, a až potom ho zacvaknúť. Pri tomto spôsobe sa bezpečnostný pás roluje späť, takže sa dokonale upevní a sedačkou sa potom nedá pohnúť a nelieta. Pre lepšiu fixáciu sedačky v aute môžete použiť aj doťahovák pásov, ktorý zabráni kývaniu a detská autosedačka pevne drží na mieste.

 

Pozrieť viac autosedačiek ISOFIX