Ako vybrať správne oblečenie pre novorodencov?

Čakanie na dieťa prináša veľa príjemných problémov. Na narodenie bábätka sa spravidla každý snaží pripraviť s predstihom. A jednou z najviac príjemných starostí je kúpiť detské oblečenie.

Oblečenie v prvom roku života bábätka môžeme rozdeliť do troch fáz, z ktorých každá má svoje špecifiká. Prvá z nich je obdobie od narodenia do troch mesiacov, druhá - od troch do šiestich mesiacov, tretia - od šiestich mesiacov do jedného roka. V tomto článku sa budeme primárne venovať oblečeniu novorodencov do cca 3-4 mesiacov.

Aké oblečenie kúpiť pre novorodeniatko v prvom mesiaci života?

Táto otázka je veľmi dôležitá aj preto, že na trhu vzhľadom na množstvo sortimentu sa množstvo mamičiek nechá strhnúť a nakupuje oblečenie pre novorodenca zbytočne veľa. Koľko a čo kúpiť? Čo potrebujete a bez ktorých kúskov oblečenia sa zaobídete? Pozrime sa na to spolu.

Otázka výberu vecí pre dieťa je pre rodičov veľmi dôležitá, pretože ovplyvňuje nielen to, ako to bude vyzerať, ale aj to, ako sa bude dieťatko v oblečení cítiť. Teda najdôležitejšími kritériami pri výbere detského novorodeneckého oblečenia je pohodlnosť, kvalita a príjemný pocit na tele. Odev má byť ušitý z hypoalergénnych materiálov, v jemných farbách.

V snahe ochrániť svoje dieťa v chladnom, veternom počasí, mnoho mladých matiek to preháňať s teplým oblečením. Na druhej strane sa domnieva, že v lete môže nechať dieťa v šortkách a tričku. Jeden i druhý extrém v obliekaní novorodenca vedie k prechladnutiu bábätka, nádche a kašľu.

Pravidlá pri výbere

Pri výbere oblečenia dodržiavajte niekoľko pravidiel: Po prvé, nekupujte veľmi dopredu a veľa výrobkov rovnakej veľkosti. V prvom roku života deti rastú veľmi rýchlo a veľa vecí môže ostať jednoducho nevyužitých. Oblečenie do zásoby si kúpte na obdobie prvých troch mesiacov, neskôr môžete nakupovať oblečenie pre bábätko priebežne podľa potreby.

Oblečenie pre vaše bábätko by malo byť pohodlné a voľné, t.j. aby neobmedzovalo pohyb dieťaťa. Malo by byť praktické aj pre matku. Pozrite si spôsob obliekania a zapínania, aby ste dieťatko obliekli rýchlo.

Preferujte dobré a kvalitné veci, vyrobené z prírodných a ekologických materiálov: bavlna, ľan, vlna - v závislosti na ročnom období. Tkanina odevu by mala byť tenká a mäkká, aby bolo oblečenie pre bábätko príjemné, pretože pokožka u malých detí je veľmi jemná a citlivá. Syntetické tkaniny nakupujte opatrne, môžu spôsobiť podráždenie kože u detí. Oblečenie pre novorodencov by malo byť taktiež jednoduché a praktické na nosenie. Neberte si oblečenie, ktoré sa oblieka cez hlavu, výhodnejšie, a praktickejšie je oblečenie so zapínaním na gombíky, alebo „cvoky“. Jednoduchšie ich oblečiete, aj vyzlečiete. 

Deti v prvom období svojho života veľa spia, a predovšetkým potrebujú čistý a kvalitný odev. Drahé a krásne oblečenie pre dieťa v tomto okamihu nie je nutnosťou, ale to neznamená, že kúpou 1 - 2 takýchto kúskov si nemôžete urobiť radosť :-).

 Všeobecne platí, že k výberu oblečenia pre deti pristupujte zodpovedne. Nesmieme zabudnúť, že bezpečnosť nie je zďaleka na poslednom mieste pri výbere oblečenia pre novorodencov. Nekupujte oblečenie, na ktorom sú rôzne „strapce“, tlačidlá, pásky a ďalšie príslušenstvo - deti všetko dávajú do úst. Všetky ozdôbky, ktoré sa môžu odrhnúť, môžu viesť k uduseniu, preto je lepšie neriskovať.

Určite nezabudnite na pravidlo, že oblečenie sa musí dať rýchlo a ľahko obliecť a vyzliecť. Deti môžu pokojne sedieť, čakať a obzerať si svet. Ale akonáhle začnete s prezliekaním, pravdepodobne sa im to nebude páčiť. Ja osobne neviem o žiadnom bábätku, ktoré by nikdy neplakalo, keď sa mu prezliekajú šaty.

Oblečenie pre bábätko podľa ročného obdobia

Dôležité je tiež vziať do úvahy obdobie, v ktorom sa vaše dieťa narodí. V lete bude novorodeniatku stačiť tenšie oblečenie, v zime budete nútení oblečenie „vrstviť“.

Aké oblečenie zvážiť na zimné obdobie?

Na zimu odporúčame ako prvú vrstvu spodnú bielizeň-mäkké bavlnené tielko/tričko s dlhými rukávmi alebo body s dlhými rukávmi. Druhá vrstva môže byť bunda a nohavice s teplými ponožkami a nutne potrebujete teplú čiapočku. A na rukách musia byť rukavičky. Alternatívou môžu byť dupačky.

No a posledná tretia vrstva. Ideálna ochrana pred zimnými mrazmi a snehovými búrkami je zimná kombinéza (overal). Dodá pocit tepla a pohodlia. Detský šál budete potrebovať, ak horná časť oblečenia nie je tesná alebo je vonku silný mráz. Pri mraze chráňte šálom aj tvár bábätka, pretože má ešte veľmi jemnú a citlivú pokožku.

POZNÁMKA PRE RODIČOV

Vždy sa oblečte ako prvý a až potom obliekajte dieťa. V opačnom prípade sa bude potiť skôr, ako pôjdete von, a náhla zmena klímy môže mať negatívny dopad na dieťa.

Ako obliecť bábätko v lete?

Dieťa počas prvých 3-4 mesiacov na prechádzkach vonku leží v kočíku. Preto pri teplote vzduchu nad 20 °C zvoľte tenké vzdušné oblečenie vyrobené z prírodných materiálov, v ktorom sa dieťatko nebude prehrievať. Snažte sa, aby do kočíka neprenikalo priame slnečné žiarenie, lepšie je použiť slnečník alebo kryt proti slnku.

V kvalitnom a pohodlnom oblečení si spolu s vaším bábätkom dokonale vychutnáte spoločné prechádzky.