Prečo dieťa potrebuje zvukové hračky?

Odpoveď na túto otázku nájdete v našom článku. Objasní vám pojem zvuková hračka a pomôže s výberom zvukovej hračky vekovo vhodnej pre vaše dieťa.

Skôr ako vám dáme odpoveď na otázku "Prečo dieťa potrebuje zvukové hračky?", musíme si ujasniť, čo pod zvukovými hračkami rozumieme. Správne chápanie pojmu zvuková hračka, vám pomôže pri výbere hračky vekovo vhodnej pre vaše dieťa.

Pojem zvukové hračky nezahŕňa len hračky vyhrávajúce melódie, ale patria sem všetky hračky vydávajúce akýkoľvek zvuk: hrkanie, zvonenie, pískanie, šušťanie, hovoriace hračky alebo také, ktoré vydávajú zvuky zvierat. Správne chápanie pojmu - zvuková hračka – vám pomôže vybrať hračku vekovo vhodnú pre vaše dieťa.

Najmenším deťom postačia hrkálky, šuštiacepískajúce hračky alebo hračky so zvončekom. Deti sa postupne naučia na tieto jednoduché zvuky sústrediť, vnímať ich zrakom, hmatom a vytvárajú si jednoduché logické spojenia.

Staršie deti potrebujú hudobné hračky, ktoré v nich povzbudzujú túžbu naučiť sa niečo nové. Môžu to byť hračky s pesničkami, riekankami, vkladačky či puzzle, ktoré dieťa za správne splnenie úlohy „odmenia“. Prvé jednoduché hudobné nástroje – bubny, píšťalky, xylofón stimulujú u detí kreativitu a zároveň im pomáhajú rozvíjať jemnú motoriku rúk.

Skôr ako kúpite novú zvukovú hračku pre dieťa, zohľadnite jeho vek a zhodnoťte jeho skutočné potreby. 

 

Prečo dieťa potrebuje zvukové hračky?

Prvé zvuky začína dieťa vnímať už v maternici. Existujú dôkazy o tom, že plod reaguje na ne od 16. týždňa tehotenstva. V tele matky dieťa počúva celú symfóniu zvukov: rytmický zvuk krvi, tlkot matkinho srdca, „bublanie“ čriev, ale tiež vníma matkin hlas a zvuky vonkajšieho sveta, i keď v skreslenej podobe. Keď sa dieťatko narodí má orgány sluchu nielen vytvorené, ale už dostatočne vycvičené. Sluch podobne ako zrak zohráva vo vývoji detí kľúčovú úlohu, a to najmä pri rozoznávaní a spoznávaní vzdialených predmetov, ktoré nemôže chytiť a ochutnať. 

Pre rozvoj sluchu dieťa potrebuje celý rad stimulov. K matkinmu hlasu, ktorý pozná už z vnútromaternicového života, sa pridajú zvuky ostatných členov domácnosti, každodenné zvuky a samozrejme hračky, ktoré pomáhajú prepájať zvukové impulzy so zrakovými, a tak vytvárať vizuálno-sluchovú koncentráciu. Zvuková stimulácia prispieva k tomu, že dieťatko sa učí rozlišovať zvuky, ktoré pomáhajú stimulovať a  rozvíjať koordináciu.

Novorodenec rozlišuje rozdielne zvuky v rozsahu asi 12 decibelov. Postupným vývojom sa človek naučí rozlišovať zvuky s rozdielom niekoľkých desatín decibelov. V prvom roku života detí je optimálna intenzita zvuku hračiek 40-60 decibelov, čo je hlasový rozsah zodpovedajúci intenzite ľudskej reči. Intenzita zvuku niektorých hračiek pre deti však môže byť až 100 decibelov, a preto by rodičia mali vedieť, že zvuky, ktorých intenzita presahuje 90 decibelov, vyvolávajú u dieťaťa negatívne pocity, a dokonca môžu poškodiť orgánu sluchu.

Asi 2 - 4 týždňové dieťaťa začína na zvuky reagovať intenzívnejšie a snaží sa nájsť zdroj zvuku. Vekom sa tiež výrazne rozvíja schopnosť detí rozlišovať jednotlivé zvukové tóny. Práve zvukové hračky vo výraznej miere prispievajú k intenzívnemu rozvoju detského sluchu. Keďže väčšina zvukových hračiek je farebných a často majú aj svetelné efekty, prispievajú k vytváraniu komplexných reflexných spojov, a to audio-vizuálnych, a potom audio-vizuálno-motorických.

Typy zvukových hračiek

Prísť s kompletným zoznam zvukových hračiek, ktoré ponúkajú dnešní výrobcovia je, samozrejme, nemožné, a preto sme zvukové hračky rozdelili do niekoľkých skupín.

Hrkálky

Sú prvé zvukové hračky, s ktorými by malo prísť vaše bábätko do kontaktu. Ich hlavným cieľom je naučiť dieťa všímať si, izolovať a rozlišovať zvuky. Čím viac rozmanitých hrkálok bábätku ponúkate, tým lepšie. Hrkálky šuštiace, cinkajúce, pískacie, hrkajúce, tvrdé i mäkké, teda látkové. Ponúknite vášmu drobčekovi hrkálky rôznych tvarov, farieb a v širokej škále použitých materiálov. Tento typ hračiek pre najmenšie deti stimuluje nielen zvukové, ale tiež zrakové a hmatové vnemy detí. Do tejto skupiny patria všetky typy hrkálok, kolotoče nad postieľku, ale aj visiace hračky do kočíka, špirály, hracie deky, hrazdičky či rolovacie valce s rolničkou. Môžeme sem zaradiť prvé autíčka, vláčiky, ale tiež prvé hudobné kladivká a detské telefóny. Skúsenosti mnohých rodičov poukazujú na to, že s prvými hračkami sa deti prehrajú aj do veku 2 – 3 rokov, alebo dokonca aj dlhšie. 

 

Hracie komplexy

Pod týmto pojmom sa skrývajú hračky, ktorých hlavným rysom je množstvo zvukov, tónov, často spojených so svetelnými efektmi, ktoré sa aktivujú stlačením špeciálneho tlačidla. Patria sem rôzne hracie deky, hracie panely na chodítkach, stoličkách, hracie stoly, lehátka, hojdačky, rôzne typy vkladačiek či puzzle, pri ktorých sa zvuk aktivuje po splnení úlohy. Nesmieme zabudnúť ani na tanečné podložky, ktoré sú určené pre troj až štvorročné deti, ktoré sa učia tancovať. Pre deti od 3 rokov sú to interaktívne hračky – detské pracovné dielne alebo kuchynky pre dievčatá i chlapcov.

Hovoriace hračky

Tieto hračky sú vhodné pre deti vo veku 1,5 - 2 rokov, keď dieťa, na jednej strane, už toho vie pomerne veľa, ale na druhej strane očakáva podnety, ktoré ho vnesú do hry. Medzi najobľúbenejšie slovensky hovoriace hračky v tejto kategórii patrí Psíček uspávačik a hovoriaci hrniec populárnej značky Fisher Price. Do kategórie hovoriacich hračiek patria samozrejme aj bábiky, ktoré imitujú zvuky detí alebo hovoria jednoduché slová či frázy. Chlapcov zaujmú hovoriace autíčka alebo plyšové hračky so zvukom. Takéto hračky vzbudzujú u detí záujem a vnášajú ich do hry. Deti sa prostredníctvom hry učia riekanky, pesničky, farby, písmenká či abecedu. Pomáhajú pri rozvíjaní nielen manuálnych zručností, ale tiež pri jazykových a komunikačných schopností detí. Keďže ponuka hovoriacich hračiek je na trhu takmer nekonečná, musíme podotknúť, že zvukové efekty sa môžu pri jednotlivých typoch hračiek výrazne odlišovať.

Zvukové knihy

Vzhľadovo sú takmer na nerozoznanie od klasických rozprávkových kníh, možno sú trochu hrubšie, pretože je v nich zabudovaný elektronický mechanizmus s reproduktorom. Skúsenosti z posledných rokov však ukazujú, že majú svoje miesto v živote detí, pretože dokážu deti zabaviť i inšpirovať. Čítanie sa stáva zábavnejšie, vzrušujúcejšie a pre deti aj poučné, keďže tento typ kníh má aj podobu jednoduchých encyklopédií.

Hudobné nástroje

Okrem toho, že hudba je univerzálny jazyk, hranie na hudobnom nástroji má pozitívny vplyv na celkový psychický a fyzický vývoj dieťaťa. Pomocou nej dokáže dieťa jednoducho prejaviť svoje emócie. Záujem o hranie na hudobnom nástroji sa u detí zvyčajne objavuje v období 2 – 3 rokov a práve tu môže zohrať dôležitú úlohu hračka ako hudobný nástroj. Prvé hudobné pokusy detí smerujú k prebudeniu záujmu o hudbu, podnecujú detskú fantáziu a tvorivosť, zároveň prispievajú k rozvoju jemnej detskej motoriky. 

Čo vybrať? Do značnej miery to závisí na preferenciách dieťaťa a jeho veku. Pre deti vo veku 2 - 3 rokov sú ideálne perkusie, bubon, tamburína, xylofón alebo zvonkohra. Od 3 - 4 rokov si deti môžu vyskúšať dychové nástroje: píšťalky, trúbky, flautu, fúkaciu harmoniku. V 4 - 5 rokoch je dieťa pripravené pre klavír a akordeón a vyskúšať si môže aj gitaru. 

 

Pozrime sa, na čo sústrediť pozornosť pri kúpe zvukovej hračky

Zvuk by mal byť príjemný, melodický a tichý. Pri zvukovej hračke siahnite radšej po jednoduchej hračke, bez zbytočných detailov a v jemných farebných odtieňoch. Krikľavé farby môžu na dieťatko pôsobiť desivo a rýchlo ho unaviť. Nenechajte sa uniesť len vzhľadom hračky, ale musí vás zaujať aj hudobná „plnka“, pretože zvuk, melódiu, pieseň budete počúvať stále dookola aj vy.
Keďže je určená pre vaše dieťa, sústreďte svoju pozornosť na kvalitu. Hračka musí mať oblé hrany, musí spĺňať kritériá pre bezpečnú hračku a samozrejme musí byť kvalitná. No, a nezabudnite, dieťaťu ukázať, ako nová hračka funguje a čo musí urobiť.

Čo poradíte vy, rodičom, ktorí váhajú dieťatku kúpiť hrkajúcu, zvoniacu alebo spievajúcu hračku? 

 

Prezrieť zvukové hračky