Ako vybrať kocky pre dieťa

Kocky patria už roky k najobľúbenejším hračkám detí. Ako vybrať tie najlepšie pre vaše dieťa si prečítajte v článku.

Deti kocky jednoducho milujú. A aj keď si myslíte, že sú zaujímavé len pre tie najmenšie deti, opak je pravdou. Kocky sú dnes považované za všestranné hračky a určite sa im potešia aj staršie deti. Dôležité je, aby ste pri ich výbere vzali do úvahy niekoľko faktorov.

Ako vybrať správne kocky pre dieťa

Tak ako aj pri iných hračkách aj pri výbere kociek berte do úvahy vek dieťaťa, pre ktoré ich kupujete.

Výber kociek podľa veku dieťaťa

Prvé kocky môžete pre dieťa kúpiť po dosiahnutí troch alebo štyroch mesiacov. Pre deti je dôležité, aby veľkosť kociek zodpovedala veľkosti ich dlane. Dieťatko musí vedieť kocku do rúčky chytiť, v opačnom prípade bude hračka pre neho nezaujímavá.

Najmenšie deti

Najmenšie dieťa nepotrebuje veľa kociek. Pri hre si vystačí aj s 2 či 3. Pre deti do 6 mesiacov sú zaujímavé kocky, ktoré hrkajú, zvonia alebo šuštia. Ak chcete podporiť rozvoj hmatových vnemov, ponúknite dieťatku kocky s rôznou povrchovou úpravou, ako drevo, plast a textil.

Kocky rôznych veľkostí a tvarov prispievajú k rozvoju jemných motorických zručností.

Deti vo veku do cca 3 rokov

Pre dieťa staršie ako rok budú najlepšou voľbou kocky z dreva, ktoré prispejú k rozvoju jemných motorických zručností. Ideálne sú klasické drevené kocky bez farby a laku, pretože práve v tomto období deti rady všetko skúmajú ústami.

155840_woody-kocky-100-dielov

Vo veku jeden a pol roka už môžete dieťaťu ponúknuť k hre farebné kocky rôznych veľkostí, z ktorých dieťa dokáže postaviť nejaké domy a veže. Podporíte tým rozvoj jeho priestorového myslenie a vizuálnej pamäti.

Pre deti do 3 rokov sú veľmi zaujímavé a príťažlivé kocky s obrázkami zvierat, ovocia, zeleniny a ďalších predmetov. Pri hre sa dieťa s takýmito kockami nielen zabaví, ale získa tiež množstvo nových podnetov pre učenie. 

Pri výbere kociek pre deti do 3 rokov sa vyhnite súpravám, ktoré obsahujú malé dieliky. Pre dieťa malé časti predstavujú zdravotné riziko. Dieťa by mohlo malé kocky prehltnúť alebo vdýchnuť.

Typy kociek pre 3 ročné deti 

S farebnými kockami sa deti zoznamujú s farbami, učia sa rozlišovať pojmy malý/veľký, spoznávajú zvieratká, napodobňujú ich zvuky. Hra s kockami priaznivo vplýva na rozvoj jemnej motoriky a rozvoj reči.

Pre deti sú veľmi zaujímavé tiež kocky s číslami a písmenami. Vďaka takýmto kockám sa dieťa prostredníctvom hry naučí nielen farby, ale aj písmenká abecedy  a zoznámi sa zo základmi matematiky. Kocky s číslami a písmenkami určite oceníte aj v začiatkoch školského vzdelávania.

Zaujímavým typom kociek sú puzzle. Pre najmenšie deti môžete vybrať drevené puzzle na doske, starším deťom spestríte hru dreveným priestorovým puzzle. Puzzle je skvelá hračka, pri ktorej si dieťa trénuje pamäť.

Kocky pre deti od 4 rokov

Výber kociek pre deti od 4 rokov je dnes už neuveriteľne pestrý. U chlapcov rovnako u dievčat sú v tomto veku obľúbené detské stavebnice s rozprávkovou tematikou. Siahnuť môžete po populárnej stavebnici Lego.

Vo veku 5-6 rokov začína dieťa plne prejavovať svoju predstavivosť. S pomocou kociek môže už stavať celé mesto a vymýšľať svoju vlastné príbehy. Rozvoj detskej logiky, analytických zručností a predstavivosti u dieťaťa podporíte kockami rôznych veľkostí a neštandardných tvarov.

 

Materiál detských kociek

Pri výbere kociek sústreďte pozornosť na materiál, z ktorého sú kocky vyrobené. Vybrať si môžete kocky :

  • plastové,
  • drevené,
  • mäkké textilné,
  • silikónové,
  • lepenkové.

Plastové kocky

Plastové kocky sú v súčasnosti najobľúbenejšie. Vyrábajú sa v rôznych veľkostiach, tvaroch a farbách. Kocky z plastu sú ľahké, dobre sa udržujú čisté a ich cena je nízka.  Mínusom plastových kociek je, ich krehkosť. Pri páde z vyššej výšky, silnejšom tlaku môžu prasknúť, ba dokonca sa zlomiť.

 

Drevené kocky

Drevené kocky  dnes zažívajú opäť boom. Vyrábajú sa zvyčajne z javorového alebo dubového dreva. Medzi drevenými kockami nájdete kocky prírodné bez lakovania alebo kocky farebné. Na ich farbenie sa v súčasnosti môže používať len netoxická farba a lak, ktoré sú riadené vodou.

Drevené kocky nepredstavujú záťaž pre životné prostredie. Majú dlhú životnosť a mnohokrát sú obľúbenou hračkou niekoľkých generácií detí. Na rozdiel od plastových kociek sú však kocky z dreva ťažšie a ich cena je vyššia.

Mäkké kocky

Mäkké kocky sa vyrábajú väčšinou zo 100% bavlny alebo mäkkého PVC. Tento typ kociek je určený pre najmenšie deti, pretože sú ľahké, veľmi príjemné na dotyk. Keďže nemajú ostré rohy, sú  aj pre najmenšie deti úplne bezpečné.
Medzi mäkkými kockami nájdete okrem klasických kociek, zvukové kocky a kocky do vody, ktoré pred premočením chráni zvyčajne vodotesné mäkké PVC.

Kartónové kocky pre deti

Kartónové kocky sú najmenej populárne a prakticky nie sú žiadané medzi malými deťmi. Tento typ kociek je menej trvanlivý a je určený deťom, skôr v predškolskom veku, pretože sú určené na presnosť pri používaní.

Bezpečnosť

Na trhu nájdeme kocky svetoznámych ale aj menej známych značiek. Keďže s kockami sa bude hrať dieťa, dbajte pri ich výbere na to, aby boli bezpečné.

Kocky môžu byť vyrobené z dreva, plastu alebo textílií, ale hlavnou podmienkou je bezpečnosť. Skontrolujte, či hračky nemajú žiadny nepríjemný zápach.

Kocky nesmú páchnuť, púšťať farbu. Musia byť bez ostrých rohov a hrán, aby sa dieťa pri hre s nimi neporanilo. Pri výbere kociek pre dieťa do 3 rokov, myslite aj na veľkosť jednotlivých dielikov, ktoré by dieťa vedelo prehltnúť alebo vdýchnuť.

Veľkosť a počet dielikov v balení kociek pre deti

Aby ste vybrali správne kocky pre vaše dieťa, vhodné pre jeho vek, mali by ste venovať pozornosť ich veľkosti. Veľkosti detských kociek sa líšia od 4-4-4 cm do 12-12-12 cm. Pre deti do 3 rokov je najlepšie vybrať kocky s rozmermi najmenej 7-7-7 cm, pretože ich nemôžu prehltnúť.

Počet kociek v súpravách je tiež iný. Sady môžu obsahovať 4 kusy kociek, 6 kusov, 9 kusov, 12 kusov, 16 kusov, 18 kusov, 20 kusov. Maximálny počet kociek v súpravách je 24 ks.

Kocky umožňujú rodičom premeniť učenie na vzrušujúcu hru a podnietiť záujem dieťaťa o získanie nových vedomostí. Pomocou kociek môžete pomôcť vášmu dieťaťu rásť a rozvíjať sa v rôznych vekových intervaloch.

Pozrite si ponuku drevených a edukačných hračiek
 
Pozrite si ponuku knižiek, kociek a stavebníc